Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin kundin tutkimusretki Amerikassa – Tuomari Nurmio toteutti haaveensa 40 vuoden takaa

Kulttuuri
 
Tales of Judge Bone -albumilla Tuomari Nurmion taustalla soittaa Hoedown: Mika Kuokkanen (vas.), Ninni Poijärvi, Topi Kurki, Tuomari Nurmio, Masa Maijanen, Esa Kaartamo, Jarmo Nikku ja Olli Haavisto.
Tales of Judge Bone -albumilla Tuomari Nurmion taustalla soittaa Hoedown: Mika Kuokkanen (vas.), Ninni Poijärvi, Topi Kurki, Tuomari Nurmio, Masa Maijanen, Esa Kaartamo, Jarmo Nikku ja Olli Haavisto.
Hillbilly
Tuomari Nurmio & Hoedown: Tales of Judge Bone. Ratas/Sony Music.
★★★★

Tämän albumin synty oli kaiketi väistämätöntä.

Tuomari Nurmio palaa nyt aivan musiikillisen uransa alkulähteille. Yhtä tukevasti hillbillyn ytimessä hän on ollut ensimmäisen yhtyeensä Dusty Ramblersin riveissä kohta 40 vuotta sitten.

Tales of Judge Bone saattaa hyvinkin olla se levy, jonka tekemisestä nuori Nurmio alun perin haaveili – kunnes suomenkielinen sooloura heitti hänen elämänsä odottamattomille raiteille.

Tales of Judge Bone

Nimi: Tales of Judge Bone

Esittäjä: Tuomari Nurmio & Hoedown

Maa: Suomi

Laji: country/folk

Julkaisija: Ratas/Sony Music

Väliin jääneiden vuosikymmenien aikana Nurmion ura on ottanut uutta suuntaa lähes jokaisen levyn jälkeen. Nyt pohjilla on peräti kaksi slangiteeman ympärille rakennettua levyä, joten jälleen yksi uusi käänne ei yllättäne ketään.

Yhtä väistämätöntä oli myös Nurmion ja Hoedownin yhteistyö.

Amerikkalaisen juurimusiikin kotimainen korkeakoulu on hionut yhteissoittoaan ja marinoinut sointiaan kohta 15 vuotta, joten tämän paneutuneempaa taustajoukkoa Nurmio ei näiltä leveysasteilta löydä. Aiemmilla levyillään Hoedown on työskennellyt omillaan mutta myös Melrosen Tokelan ja Wigwamin Jukka Gustavsonin taustalla. Keikoilla vieraita on ollut enemmän kuin kukaan osaa laskea – heidän joukossaan myös Nurmio.

Siitä se idea sitten lähti, veikkaan.

Nurmion monipuolisen ja usein rajoja rikkovan tuotannon keskellä Tales of Judge Bone on poikkeuksellisen puhdasoppinen tutkielma.

Levy sukeltaa päätä pahkaa amerikkalaisen musiikin aarrearkkuun, jota on täydennetty noin vuosisadan ajan takametsien, vuoristojen ja suistomaiden soinneilla. Hillbilly, blues, folk, bluegrass, kantri ja rock'n'roll sulautuvat Hoedownin käsissä musiikilliseksi kollaasiksi, jonka päivämäärän paljastaa korkeintaan moderni äänitys.

Myös Nurmio laulaa maltillisemmin ja esikuvilleen uskollisemmin kuin edellisillä Judge Bone -levytyksillään, joissa pääpaino oli pelkistetyssä rujoudessa.

Tästä saadaan kärjistetty esimerkki heti alkuun, sillä avauskappale Fare Thee Well kuultiin raakalaismaisesti rusikoituna bluesina jo vuoden 2008 Judge Bone -levyllä. Nyt palikat on järjestetty aivan uusiksi, ja lopputuloksena on ilmavasti rullaavaa kantria. Tulkinnat ovat niin erilaiset, että suosikkia on mahdoton valita. Kumpikin toimii.

Jotta tutkimusretki Amerikan musiikilliseen historiaan olisi täydellinen, levyn kielenä on luonnollisesti englanti.

Kolmas kotimainen on perinteisesti ollut pieni kompastuskivi Nurmiolle, mutta vuodet ovat tuoneet hänen fraseeraukseensa luontevuutta. Kansiteksteistä päätellen myös sparrausapua on käytetty: tavalla tai toisella tuotantoon ovat osallistuneet englantilainen Wigwam-veteraani Jim Pembroke ja amerikkalaismuusikko Chris Cote.
Isompi pulma on tietysti se, että vertailukohta on aivan mahdoton.

Nurmion suomenkieliset tekstit ovat niin loppuunsa viritettyjä ja oivaltavia, että englannin kanssa hän jää väistämättä jalkoihin. Nyt sukelletaan kuvitteelliseen menneiden aikojen villiin länteen, jossa matka taittuu ja rakkaus raatelee, pistoolit heiluvat ja kuolema korjaa. Se on toki hersyvää, mutta ei niin ikimuistoista kuin Nurmio terävimmillään.

Musiikillisesti Tales of Judge Bone on vakuuttavaa työtä, vaikka kyse on enemmän konservoinnista kuin jälleenrakentamisesta. Lauluissa kuuluu rakkaus lajiin, ja viimeistään soiton sulavuus voittaa puolelleen. Nurmion elämän kouliman äänen lisäksi soundia hallitsevat Ninni Poijärven vallaton viulu ja vastustamattomasti rullaava komppi.

Silti en voi olla toivomatta, että Nurmion ja Hoedownin yhteistyö jatkuisi myös kesäksi sovittujen keikkojen jälkeen.

Kunnianosoitus amerikkalaiselle juurimusiikille on nyt tehty, joten seuraavalla levyllä voisi jo rikkoa niin maantieteellisiä kuin musiikillisiakin rajoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat