Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iro Haarla ja Juhani Aaltonen ovat kuin välittäjiä

Kulttuuri
 
Jori Grönroos
Juhani Aaltonen (vas.) ja Iro Haarla kohtasivat jo 1970-luvulla, mutta yhteislevy toteutui vasta nyt.
Juhani Aaltonen (vas.) ja Iro Haarla kohtasivat jo 1970-luvulla, mutta yhteislevy toteutui vasta nyt. Kuva: Jori Grönroos
Jazz
Juhani Aaltonen & Iro Haarla: Kirkastus. TUM Records.
★★★★★

Pianisti Iro Haarlan ensimmäisen oman yhtyeen ensimmäinen levy Northbound (2005) hiljensi heti hymnimäisillä, hienovaraisilla ja hengittävillä kappaleillaan.

Sen jälkeen hänen roolinsa säveltäjänä on kirkastunut entisestään – ja nyt tiedämme enemmän myös Haarlan merkityksellisestä työhistoriasta. Hänhän vaikutti yli kaksikymmentä vuotta lyömäsoittaja Edward Vesalan sävellysten nuotintajana ja sovittajana, mutta ei saanut osuudestaan koskaan mitään mainintaa tekijätietoihin.

Väistämättömällä Kirkastuksella on myös pitkä historia.

Haarla ja tenorisaksofonisti Juhani Aaltonen kohtasivat Vesalan kokoonpanoissa jo 1970-luvun lopulla sekä soittivat lyhytaikaisessa, levyttämättä jääneessä Edward Vesala Triossa.

Yhteistyö syveni vasta kymmenkunta vuotta sitten Aaltosen omassa kvartetissa – ja huipentuu nyt ensimmäisellä yhteisellä levyllä. Tai periaatteessa Kirkastus on vähän enemmän Haarlan kuin Aaltosen, sillä kaikki sen kymmenen sävellystä ovat hänen ja niistä kahdeksan vielä levyttämättömiä.

Silti on vaikea kuvitella ketään toista suomalaista saksofonistia, joka pystyisi tulkitsemaan Haarlan melodisia ja mielenmaisemallisia balladeja yhtä keskustelevasti, yhtä eläytyvästi, yhtä ylentävästi.

Enimmäkseen psalmien innoittaman Kirkastuksen tarinankerronnallinen musiikki virtaakin tavattoman vaivattomasti, aivan kuin Haarla ja Aaltonen olisivat jonkin suuremman välittäjiä – välillä myös sointimaailmaa monipuolistavin harpuin ja huiluin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat