Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Florence löysi suuren kauneuden

Florence and the Machine tarraa viimein lupauksiin koruttoman koskettavalla kolmannella albumillaan

Kulttuuri
 
Aleksi Kinnunen   Florence and the Machine esiintyy Flow-festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa 14. elokuuta.
Carlo Allegri Reuters
Helsinkiin elokuussa saapuva Florence and the Machine on kesän suosituimpia festivaaliesiintyjiä. Kesäkuun alussa yhtye esiintyi New Yorkin Keskuspuistossa.
Helsinkiin elokuussa saapuva Florence and the Machine on kesän suosituimpia festivaaliesiintyjiä. Kesäkuun alussa yhtye esiintyi New Yorkin Keskuspuistossa. Kuva: Carlo Allegri Reuters
Pop
Florence and the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful. Island.
★★★★

Kuka muistaa vielä Florence and the Machinen reilun viiden vuoden takaisen Tavastian-konsertin?

Leiskuvan punatukkainen laulaja Florence Welch heilui ja hyppi mekko yllään, tulkitsi silmät kiinni julistaen ja hapuili käsillään ilmaa kuin transsissa vääntelehtivä noita.

Lavan nurkassa oli harppu. Vaikutti siltä, että se olisi voinut olla siellä myös pelkkänä lavasteena. Eksentrisyys ja teatraalisuus oli silmiinpistävää ja – pakko sanoa – tulokaslaulajan rohkeasta heittäytymisestä huolimatta hieman ylimitoitetun tuntuista.

How Big, How Blue, How Beautiful

Nimi: How Big, How Blue, How Beautiful

Esittäjä: Florence and the Machine

Maa: Britannia

Laji: pop/rock

Julkaisija: Island

Tuolloin, esikoislevy Lungsin (2009) aikoihin, Florence and the Machine oli juuri noussut lupaavimpien uusien pop-kykyjen joukkoon BBC:n vuosittaisessa äänestyksessä esimerkiksi Ellie Gouldingin kanssa.

Toisiinsa verratut artistit tuntuivat alkutaipaleellaan raakileilta, mutta nyt sekä Welch että Suomenkin radiossa taajaan soiva Goulding ovat harpanneet suosiossa uudelle tasolle ja ulos lupausten rasitteesta.

Florence and the Machine nähdään elokuussa Flow-festivaalien yhtenä kärkinimenä. Kesän aikana yhtyeen kiertue pysähtyy useilla maailman suurimmilla festivaaleilla ja päätyy lopulta neljäksi illaksi Lontoon historialliseen Alexandra Palaceen.

Brittiläisen katebushilaisesta taiderockperinteestä ammentava laulaja taitaa kiinnostaa myös Yhdysvaltojen puolella. Kun Apple julkisti hiljattain uuden musiikkipalvelunsa, Florence and the Machine soi seuratun tilaisuuden yhtenä näytteenä.

Ruisrockin pääesiintyjiin lukeutuva Goulding on puolestaan flirttaillut elektronisen tanssimusiikin kanssa ja laulanut Calvin Harrisin ja Major Lazerin kappaleissa. Florence and the Machine sukeltaa kolmannella albumillaan oikeastaan päinvastaiseen suuntaan: yhä syvemmälle jylhän lyyriseen ja orgaaniseen rockiin.

How Big, How Blue, How Beautiful tekee suorastaan hämmästyttävän vaikutuksen, mikä on jossain määrin yllättävää ja uutta Florence and the Machinen kohdalla. Avausraita Ship to Wreckiä lukuun ottamatta musiikki ei hapuile hittien perään, vaan albumi soi koko mitassaan vivahteikkaan ja luonnollisen uljaasti, koruttomasti mutta väkevästi.

Uusien tyylivalintojen sijaan yhtye jalostaa ilmaisunsa nyt niin pitkälle, ettei kunnianhimoinen tulos jätä toivomisen varaa.

Vahva kappalemateriaali sekä esimerkillisen hienostuneet ja sävykkäät sovitukset paiskautuvat yhteen komeasti. Jouset, kitarat ja puhaltimet polveilevat tavalla, joka lunastaa levyn suurellisen, taivaita alas kiskovan nimen.

Sovituksellisen juhlan jatkoksi mukaan astuu aito lohduttavuus. Levyn ehkä hienoin hetki koittaa nimikappaleen ja pakahduttavan Queen of Peacen vaihtuessa, kun edellinen lipuu majesteettisen etsiskelevästä puhallinpäätännästä jälkimmäisen haikeaan jousi-introon.

Yhdistelmä tuo mieleen Amy Winehousen musertavan soulin yhdistyneenä Adelen Bond-henkeen. Näiden viime vuosien brittiklassikkojen jatkoksi albumia sopii tyylillisesti sovitella.

What Kind of Man tarjoilee festariareenalle sopivan väkevää rock-runttausta, kun taas Various Storms & Saints tutkailee hienostuneen raukeasti sanoituksista kajastavaa raastavuutta.

Third Eyen Arcade Fire -henkinen jytä taas nostattaa tunnelmat kattoon. Ei ole ihme, jos mielleyhtymät kuulostavat tutuilta: levyn on tuottanut Arcade Firen ja Coldplayn kanssa työskennellyt Markus Dravs.

Tähän saakka Florence and the Machinen on voinut ohittaa aavistuksen tylsänä indie-paisuttelijana. Tai mystisenä jälkinäytöksenä taiderockille, jota uusista tulokkaista brittiläinen Bat for Lashes on osannut jalostaa hienommin.

Levyn hallitun ja hivelevän kouraisevuuden edessä vertaukset tuntuvat vihdoin tarpeettomilta. Florence and the Machine kantaa nyt omillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat