Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pori Jazzin soiva historia jää puolitiehen

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Jukka Tolonen (vas.) ja Pekka Pöyry Kirjurinluodon kuuluisassa sunnuntaiaamun ilmaiskonsertissa 1972. – Levyn kuvitusta.
Jukka Tolonen (vas.) ja Pekka Pöyry Kirjurinluodon kuuluisassa sunnuntaiaamun ilmaiskonsertissa 1972. – Levyn kuvitusta.
Jazz
Pori Jazz 1966–2015 – Kirjurinluodosta klubeihin. EMI. Kolme levyä.
★★★

Pori Jazzin ensimmäisinä viitenä vuonna, 1966–1970, huomattava osa Kirjurinluodon pääkonserttien esiintyjistä oli suomalaisia, vaikka usein samoja soittajia erilaisissa yhdistelmissä.

Sittemmin kotimaisuusaste ei ole ollut yhtä korkea. Melkein viidessäkymmenessä tapahtumassa riittää silti yllin kyllin kotimaista muisteltavaa, ja aina levyille asti.

Matti Laipion ja Mikko Peltolan tuottama Pori Jazzin juhlakokoelma vaikuttaa ensimmäisellä silmäilyllä lupaavalta, mutta ei lunasta loppujen lopuksi otsikkoaan eikä edes alaotsikkoaan Kirjurinluodosta klubeihin.

Tallenteita ei ole läheskään tapahtuman jokaiselta vuodelta, ne eivät ole aikajärjestyksessä, eivätkä kaikki ole edes Porin peruja. Itse asiassa kolmen pitkän levyn 35 kappaleesta vain 21 on taltioitu Pori Jazzissa. Loput ovat muualta, jo julkaistuilta studiolevyiltä.

Pori Jazzin ja suomalaisen jazzin kannalta oleellisin on Yleisradion äänitteistä koottu ensimmäinen levy, vaikka se alkaa trumpetisti Ted Cursonin julkaisemattomalla studiotallenteella Liljankukasta. Historiallisesti mainittavia ovat muun muassa Pekka Pöyry Quartet (1967), Esko Rosnell Trio (1969), Kaj Backlund Big Band (1967) ja Edward Vesala Trio (1983), jotka eivät tehneet koskaan omaa levyä.

On mukana myös yksi ikimuistoinen hetki: Jukka Tolosen ja Pekka Pöyryn tulkitsema Mountains vuoden 1972 sunnuntaiaamulta.

Ajan ja paikan hengen tavoittavat Ylen julkaisemattomat tallenteet ovat kuvitetulla vihkosella taustoitetun koosteen kiinnostavimpia. Kolmas levy – vain kaksi taltiointia Pori Jazzista – on niiden rinnalla harhaanjohtava, vaikka valitut artistit ovat poikenneet Porissa.

Pori Jazz järjestetään tänä vuonna 11.–19. 7.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat