Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennakoimaton Miles Davis ennakoi tulevaisuuttaan

Kulttuuri
 
David Redfern
Miles Davis odottaa vuoroaan Newportin jazzfestivaalilla heinäkuussa 1969. Vieressä tapahtuman perustaja ja johtaja George Wein.
Miles Davis odottaa vuoroaan Newportin jazzfestivaalilla heinäkuussa 1969. Vieressä tapahtuman perustaja ja johtaja George Wein. Kuva: David Redfern
Jazz
Miles Davis: Miles Davis at Newport 1955–1975. Columbia Legacy. Neljä levyä.
★★★★

 

Hetken aikaa saattoi vaikuttaa, että trumpetisti Miles Davisin monivaiheisen uran jokainen jakso on tiivistetty julkaisemattomilla tallenteilla täydennetyiksi kansioksi. Mutta ei ole, eikä ole tämänkään jälkeen.

Neljän levyn ja viiden tunnin Miles Davis at Newport 1955–1975 eroaa silti kaikista ansiokkaista edeltäjistään. Tarkkaan rajatun lähikuvan sijasta kokoajia kiinnostaa ensi kertaa laaja panoraama, pidempi musiikillinen kaari, joka ulottuu tässä akustisesta 1950-luvun bebopista 1960-luvun freebopiin ja 1970-luvun jazzrockiin.

Kansion punainen lanka on nimen mukaisesti Newportin jazzfestivaali, jossa Davis esiintyi eri yhtyeineen säännöllisesti, sekä jälkikäteen arvioituna myös tulevaisuuttaan ennakoiden.

Kuuluisin konserteista on heinäkuulta 1955, jolloin tuuliajolla ollut Davis ylipuhui promoottori George Weinilta paikan satunnaiseen yhtyeeseen sekä yllätti 'Round Midnightin harkitulla soolollaan tuottaja George Avakianin niin täydellisesti, että Columbia-yhtiö tarjosi hänelle pitkää levytyssopimusta.

Kolmen vuoden kuluttua Davis palasi Newportiin omalla sekstetillään, joka levytti seuraavana keväänä käänteentekevän Kind of Bluen (1959).

Mutta tässä sen historialliset aikomukset eivät kuulu – päinvastoin kuin heinäkuussa 1969, jolloin Davis esitti ennakkoon kappaleita seuraavassa kuussa tekemältään toiselta käänteentekevältä teokseltaan, tuplalevyltä Bitches Brew.

Kahdeksasta konsertista kootun kansion palkitsevimpia tallenteita saattavat olla silti tuoreimmat. Varsinkin vuosien 1971 ja 1973 ulostulot, jolloin "oikealle" jazzille selkänsä kääntänyt sekä rockin, funkin ja nykymusiikin löytänyt Davis etsi nuorta yleisöä uusilla sähköisemmillä, sähkökitaroilla täydennetyillä afrofuturistisilla yhtyeillään.

Vaaran tuntu onkin käsinkosketeltavaa ja musiikki 'Round Midnightiin verrattuna toisesta maailmasta – vaikka välissä oli vain viitisentoista vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat