Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssirockin veteraanien soundi ei ole vanhentunut

Kulttuuri
 
Miikka Pirinen HS
The Chemical Brothers nähtiin Helsingissä viisi vuotta sitten, kun kaksikko esiintyi Flow-festivaalin avajaiskonsertissa.
The Chemical Brothers nähtiin Helsingissä viisi vuotta sitten, kun kaksikko esiintyi Flow-festivaalin avajaiskonsertissa. Kuva: Miikka Pirinen HS
Elektroninen
The Chemical Brothers: Born in the Echoes. Virgin/EMI.
★★★★


Kun manchesterilainen elektronisen musiikin duo The Chemical Brothers löi läpi 1990-luvulla, tanssimusiikin supertähti-dj:t esiintyivät yleensä maailman metropolien ykkösklubeilla tai Ibizan kuumeisissa diskoissa. Chemical Brothersin bigbeatiksi kutsuttu tanssirock-fuusio – räjähtäviä sämplejä, baleaarisia rytmejä ja psykedeelistä rockia – nosti heidät hetkessä ohi klubisuosion festivaalien pääesiintyjiksi, isoimpien rocktähtien joukkoon.

Nykyisenä edm-aikana se ei tunnu mitenkään kummalliselta, mutta vajaat 20 vuotta sitten tanssimusiikki ja rock olivat pitkälti omissa karsinoissaan. Chemical Brothers rikkoi näitä genrerajoja.

Chemical Brothersin soundi oli jo 1990-luvulla eklektinen sekoitus erilaisia klubikulttuurin ja rockin tyylejä ja tekijöitä (muun muassa Beth Orton, Tim Burgess, Noel Gallagher, Bernard Sumner, Bobby Gillespie ja Richard Ashcroft ovat vuosien varrella antaneet äänensä Chemical Brothersien kappaleille).

Yhtyeen kahdeksas levy ei ole poikkeus. Muun muassa Beck, Cate Le Bon, Q-Tip ja St. Vincent vierailevat levyllä. Samalla musiikki on vanhan koulun hengessä biisipohjaista, ei vain modernin reivimusiikin vangitsevaa dynamiikkaa.

Beckin laulama päätöskappale Wide Open on levyn perinteisin – keskitempoinen, melankolisen melodinen popkappale, joka kuitenkin istuu täydellisesti baleaariseen chill out -perinteeseen.

Q-Tipin laulama levyn ensimmäinen single, 1980-luvun elektrosta ponnistava Go kuulostaa puolestaan vastustamattomasti vanhalta Chemical Brothersilta isoine biitteineen. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat