Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaccinesin toinen jalka on Britanniassa, toinen Amerikassa

Kulttuuri
 
Timo Aalto
Edellisellä albumillaan The Vaccines nousi brittilistan ykköseksi.
Edellisellä albumillaan The Vaccines nousi brittilistan ykköseksi. Kuva: Timo Aalto
Rock
The Vaccines: English Graffiti. Columbia.
★★★★


"On mielekkäämpää pyrkiä surffaajaksi Kaliforniaan kuin kittaamaan bisseä Camdeniin", lohkaisi The Vaccinesin laulaja Justin Young The Guardianissa. Lontoolaiskvartetin kolmas albumi heijastelee laulajan tokaisuun kätkettyä eetosta.

Tuottaja Dave Fridmannin (mm. Flaming Lips) kätilöimä soundi kuulostaa – kuulijan iästä riippuen – joko 1980-lukuiselta tai tiukasti nykypäivältä, mutta sävellykset päivittävät uusiksi 1960- ja 1970-lukujen amerikkalaisen popin katu-uskottavamman laidan kaanonia: The Beach Boysia, Big Staria, Jonathan Richmania ja muita.

The Vaccines on helppo nähdä osana heiluriliikettä, joka on jatkunut brittiläisten ja amerikkalaisten yhtyeiden välillä jo 1960-luvulta asti. Viime kädessä yhtye kuulostaa silti, vaikutteistaan ja kalifornialaisesta mielenmaisemastaan huolimatta, brittiläiseltä.

Vaikutelmaa tukevat Minimal Affectionin kaltaiset maalailevat kappaleet. Niiden vuoroin viulunkielimäisen kireänä pistelevä ja vuoroin leveänä särönä lanaava kitarasoundi on lainattu suoraan newyorkilaiselta The Strokesilta, mutta kappaleiden syntsaefekteissä kaikuvat puolestaan brittiläinen uusi aalto ja futupop.

English Graffiti jakautuu tunnelmapalojen ja ylikierroksilla hölkättyjen nopeiden rocknumeroiden välille. Pitkäjänteisessä kuuntelussa jälkimmäiset kuluttavat itsensä nopeammin puhki.

Tämä ei johdu siitä, että kappaleet olisivat tylsiä tai toteutettu hutiloiden. Jostain syystä nopeammat kappaleet kuulostavat 1990-lukuiselta kovalevyrockilta eli kappaleet on tuotettu kuin yhdeksi jähmeäksi elementiksi, jossa instrumentit sulautuvat toisiinsa kokonaisvaltaisesti. Siksi Vaccinesin nopeimmat kappaleet eivät svengaa ja hengitä yhtä vapautuneesti.

The Vaccines hallitsee kuitenkin vaikutepalettinsa, popin menneisyyden ja nykyisyyden välisen leikin, hienosti. Yhtye osaa myös kikkailla nyansseilla ja efekteillä tyylikkäästi ja todella tietää, millainen soundi kuulostaa missäkin kohdassa hyvältä.

Siksi English Graffiti on indie-juuristen kitarapop-levyjen loputtomassa tulvassa poikkeuksellisen miellyttävää kuultavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat