Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Šostakovitšin Neuvostosointi herää henkiin Bostonissa

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Klassinen
Šostakovitš: Sinfonia nro 10. Bostonin sinfoniaorkesteri, Andris Nelsons. DG.
★★★★★

Pitkän levytystauon jälkeen Bostonin sinfoniaorkesteri palaa Deutsche Grammophonin huomaan. Vuosi sitten ylikapellimestarina aloittanut Andris Nelsons käynnistää väkevällä konserttiäänitteellä levysarjan Šostakovitš Stalinin varjossa.

Sinfonia nro 10 on uhmakas manifesti, joka takoo itsepintaisesti säveltäjän nimikirjaimia d–es–c–h. Toisaalla musiikki kutistuu säikyksi, kuin pelon kuristamana. Uskoo ken tahtoo merkitysselityksiin (brutaali toinen osa Stalinin muotokuva?), mutta muutama kuukausi Stalinin kuoleman jälkeen kantaesitetty sinfonia on joka tapauksessa Šostakovitšin hallituimpia. Sen paljaudesta puuttuu plakaattimainen toitotus. Levyn aloittava passacaglia oopperasta Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth on massiivinen, venytetty kauhunhuuto.

Raskaissa ja pahaenteisissä bassokuluissa, peltisaksien tavoin leikkaavissa trumpeteissa ja vibreeraavissa käyrätorvissa on neuvostoajan autenttinen sointi. Miten Nelsons on sen saanut aikaan, vai onko syy myös karskisti värittyneessä äänityksessä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat