Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Liisan tragedia soi synkkänä Veli-Matti Puumalan oopperassa

Kulttuuri
 
Karoliina Paatos
Anna Liisa -oopperan nimiroolin laulaa Helena Juntunen (etualalla oikealla). Anna Liisan äidin Riikan roolissa on Tanja Kauppinen.
Anna Liisa -oopperan nimiroolin laulaa Helena Juntunen (etualalla oikealla). Anna Liisan äidin Riikan roolissa on Tanja Kauppinen. Kuva: Karoliina Paatos
Ooppera
Veli-Matti Puumala: Anna Liisa. Tapiola Sinfonietta ja Helsingin kamarikuoro, joht. Jan Söderblom. Rooleissa mm. Helena Juntunen, Jorma Hynninen, Tanja Kauppinen, Ville Rusanen ja Sanna Kurki-Suonio. Ondine, 2cd.
★★★★★

Säveltäjä Veli-Matti Puumalan Anna Liisa -oopperan tie on ollut pitkä ja mutkainen. Teos tilattiin 1990-luvun lopulla Savonlinnan oopperajuhlille, mutta festivaali ei sitä koskaan esittänyt. Sävellystyön aikana oopperanjohtajat vaihtuivat, eikä uusi johto ottanut Anna Liisaa juhlien ohjelmaan. Siksi Retrettiin kaavailtu kantaesitys jäi pitämättä.

Tilausta tehtäessä Savonlinnan oopperajuhlien johtajana oli baritoni Jorma Hynninen, joka jatkoi taistelua Anna Liisan puolesta. Vuonna 2008 kantaesitys vihdoin järjestyi Helsingin juhlaviikkojen ohjelmassa, Musiikkiteatteri Kapsäkin tuotantona.

Hynninen lauloi kantaesityksessä, ja hän laulaa myös Anna Liisan levytyksellä, joka on äänitetty helmikuussa 2014 Tapiolasalissa Espoossa.

Studioäänityksenä tehdyn levytyksen äänenlaatu on erinomainen ja tulkinnat ovat viimeisteltyjä. Jan Söderblomin johtama Tapiola Sinfonietta soi avarasti ja monitasoisesti, ja energia kihisee läpi hiljaisemmissakin jaksoissa.

Kaikesta huokuu mahtava paneutuminen yksityiskohtiin, joita 2 tuntia ja 20 minuuttia kestävässä modernistisäveltäjän oopperassa kyllä riittää. Puumalan säveltämänä Anna Liisan traaginen tarina soi kaikessa synkkyydessään vaikuttavasti. Hetkittäin pinnalle nousevat kamarimusiikkiaiheet tuovat kokonaisuuteen ajattomuutta.

Laulajat ovat erinomaisia, nimiroolin laulavasta Helena Juntusesta Ville Rusaseen, Jorma Hynniseen ja 1800-luvun agraariyhteisön paheksuntaa uhkuvaan Helsingin kamarikuoroon. Husson roolin laulavan Sanna Kurki-Suonion etnomezzosopraanon savuisuus korostuu oopperaympäristössä ja muodostaa vahvan kontrastin varsinkin Helena Juntusen kuulaan sopraanon kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat