Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emma Salokoski teki rohkean ja intohimoisen irtiottolevyn

Emma Salokosken soololevy on oodi omanarvontunnolle

Kulttuuri
 
Pop
Emma Salokoski: Kiellettyjä asioita. Warner Music.
★★★★

Kun Emma Salokoski asteli tämän levyn kannessa olevassa punaisessa mekossaan Flow-festivaalin päälavalle sunnuntaina, levynjulkaisukonserttia varten kootun "superkokoonpanon" jo tavaillessa tahtejaan ja taustalaulajien ottaessa ensimmäisiä varovaisia tanssiaskelia, tuntui vahvasti siltä, että kyseessä on joku eri Emma Salokoski kuin ennen.

Ei se sama, jonka yhtye oli ennen nimeltään hiukan ylihienostuneesti Emma Salokoski Ensemble, tai se joka teki Ilmiliekki Quartetin kanssa levyllisen jazzversioista melankolisista ruotsalaisista kansanlauluista.

Tämä Emma Salokoski näyttää Robert Palmerin kuumottavan itsevarmalta tanssijalta ja hänen avauskappaleensa, levyn nimibiisi Kiellettyjä asioita, sykkii discon ja aikuisrockin paahteella, julistaen sellaista emansipaatiota, jota yleensä kuullaan vain liian kauan liian kilttejä olleiden ihmisten suusta.

"Mä tahdon / Rakastua, rakastua, rakastua, rakastua / Tuntea paloa, hillitöntä halua / Juopua onnesta, luopua järjestä / Valvoa öitäni, tuntea eläväni", hän laulaa ja ilmoittaa meille lopuksi: "Tahdon elää täysillä".

Tämä on 38-vuotiaan Emma Salokosken irtiottoalbumi, jonka sanoituksia ei kannata kuunnella omaelämäkerrallisina tunnustuksina, vaikka niiden jokaisesta lauseesta huokuukin täysin vilpitön intentio ottaa nyt, keski-iän kynnyksellä, kaikki irti omasta urasta ja omasta elämästä. Voi ajatella, että tämä on levy kaikille niille, jotka eivät enää yritä muuttua kenenkään odotuksien mukaisiksi.

Niin kuin Salokoski laulaa Hyttynen-kappaleessa:

"Joo mä oon mikä oon / Enkä muuksi tahdo edes tulla / Etkä saa valistaa mitä mun kuuluu tehdä / Miten olla."

Viivi Huuska
Kiellettyjä asioitaon Emma Salokosken irtiottoalbumi.
Kiellettyjä asioita
on Emma Salokosken irtiottoalbumi.

Levyn kaikki kappaleet ovat niin selkeästi yksilön oman itsenäisyyden julistuksia, että kyse on oikeastaan konseptilevystä. Ne eivät kuitenkaan ole eksplisiittisesti naisen näkökulmasta kirjoitettuja, vaan niiden kohtuutta ja omanarvontuntoa korostava sanoma on aivan yhtä vapauttava niin naisille kuin miehillekin.

Feministi voisi todeta tässä, että feminismin perinpohjainen ajatus onkin vapauttaa sekä naiset että miehet yhteiskuntaan pesiytyneistä epätasa-arvon rakenteista, ja ehkä siitä perspektiivistä tätä albumia voisi pitää vahvan feministisenä julistuksena. Mutta pinnallisemmalla tasolla se on vain todella voimaannuttavaa kuunneltavaa.

Musiikillisesti Salokoski ei ota jättiharppausta Ensemblen viimeisen levyn elegantista popista, mutta ottaa sittenkin, ainakin siinä sovituksellisessa rohkeudessa, joka levyn kappaleista löytyy, tai siinä häpeämättömässä tehokkuudessa ja energiassa, joka tuntuu kulkevan jokaisen kappaleen läpi.

Parhaimmillaan levyn kappaleet ovat isoja ja muhkeita, svengaavia ja syleilyynsä ottavia. Niissä tapahtuu niin paljon, ettei niitä kyllästy kuuntelemaan.

Niiden melodiat ovat samalla tavalla nostattavia kuin vaikkapa Egotripillä, ja ei varmaan ole sattumaa, että Egotripin laulaja Mikki Kauste duetoi Salokosken kanssa levyn isoimmassa, harmonioita pullistelevassa voimaballadissa Tänään.

Monella tasolla kiinnostavin kappale on Mä selvisin. Se kertoo epätasapainoisesta suhteesta, jossa hyväksikäyttäjä ottaa kiltistä ihmisestä kaiken irti. Sen sanoitusta kannattelee todella kiinnostava synteettisen soundin ja jousien yhteistyö.

Julius Mauranen on sovituksessaan onnistunut käyttämään ohjelmoitua komppia todella hienosti väkevästi rakentuvan jousi- ja puhallinsovituksen seurana. Kuuntelija voi kappaletta kuunnellessaan valita, haluaako hän uppoutua kuuntelemaan pelkkää kliimaksiin nousevaa orkestraatiota vai antaako sanoituksen viedä. Ja silti siinä on kunnianhimon lisäksi roppakaupalla intohimoa.

Kielletyt asiat onnistuu myös albumitasolla löytämään hyvän tasapainon. Siinä on tarpeeksi bailubiisejä, jotka eivät kuitenkaan ole sanoituksiltaan latteita tai höyhenenkeveitä. Esimerkiksi Antautukaa!, joka on vastaan panemattoman tarttuva jazzin, funkin ja orkestroidun popin fuusio.

Päällimmäisenä siitä tulee mieleen, että näin tanssittavia yhteislauluja ei ole Suomessa tehty pitkään, pitkään aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat