Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soololevy John Lennonista on Iiro Rantalan työvoitto

Kulttuuri
 
John Lennon oli Iiro Rantalan sankari jo ennen jazzmuusikkoja.
John Lennon oli Iiro Rantalan sankari jo ennen jazzmuusikkoja.
Piano
Iiro Rantala: My Working Class Hero. ACT Music.
★★★★★

Sovittamisessa olisi hyvä olla jokin oma kulma, oma idea, tiivisti pianisti Iiro Rantala äskettäin radioidun Iiron musiikkiluokan neljännessä osassa. Aloittelijoille muotoiltu muistutus on selviö, mutta helpommin sanottavissa kuin toteutettavissa – alkuteosta persoonallisesti avaten, muuntaen tai täydentäen.

Ja kuinka menestynyt oppimestari tekee tempun itse yksin? No näin!

Kahdestatoista John Lennonin kappaleesta koottu My Working Class Hero on tässä suhteessa Rantalan omien albumien huippujen huippu – vaikka lähtökohta herättäisi ymmärrettäviä epäilyksiä. All You Need Is Love, Because, Help!, Imagine tai Working Class Hero eivät ole teoksia, jotka vielä vaatimalla vaatisivat uusia sovituksia ja uusia tulkintoja.

Ehkä juuri kuluneisuus on saanut Rantalan työstämään kappaleista monitasoisia tulkinnallisia vuoropuheluja yhdellä johtoajatuksella: hän ei ole kajonnut sävellysten yksinkertaiseen ytimeen, ei ole yrittänyt muuttaa melodioita. Melkein voisi väittää, että kukaan muu pianisti ei ole tulkinnut Lennonia näin oivaltavasti ja näin luontevasti sekä erilaisia tyylilajeja – rock, jazz, klassinen – vaivattomasti yhdistellen.

Nimestä voi päätellä, että My Working Class Hero on myös henkilökohtainen, ehkä jopa maailmankatsomuksellinen hanke. Ja totta: Lennon oli Rantalan sankari jo ennen jazzmuusikkoja, joiden historiaa hän on tulkinnut levyillä Lost Heroes (2011) ja My History of Jazz (2012).

Jazzia on tietysti myös tässä, asenteen ja tekemisen tasolla. Sekä useimmissa sooloissa, joissa Rantala muun muassa ujuttaa Norwegian Woodiin pätkän Edvard Griegia ja Watching the Wheelsiin kappaletta Spinning Wheel.

Alleviivaamaton huumori kukkii myös All You Need Is Lovessa, joka alkaa Ranskan kansallislaulun Marseljeesin sijasta Britannian kansallislaululla God Save the Queen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat