Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suomirock-tulokas Tiisu on kestämättömän näsäviisas esittäessään nokkelampaa kuin on

Uusi suomirock-tulokas on kestämättömän näsäviisas esittäessään nokkelampaa kuin on

Kulttuuri
 
Vesa Laitinen
Henrik Illikaisen johtaman Tiisun musiikilliset vitsit eivät ihan toimi.
Henrik Illikaisen johtaman Tiisun musiikilliset vitsit eivät ihan toimi. Kuva: Vesa Laitinen
Arvio: levyt
Tiisu: Elämän koulu / Columbia
★★

Kun Ismo Alanko julkaisi 25 vuotta sitten ensimmäisen soololevynsä Kun Suomi putos puusta, sen alaotsikko oli Ääniä vapaapudotuksen aikakaudella.

Sen jälkeen vapaapudotus on sen kuin jatkunut kiihtyvällä tahdilla. Toisin sanoen Suomi on jatkanut kaupungistumistaan ja globalisoitumistaan, kuten länsimaisen sivistysvaltion kuuluu. Alangon navetat ovat autioituneet, kiinalaiset pizzat ovat muuttuneet maakuntakaupungeissakin sushiksi, nuorison anglismit vaihtumassa arabismeiksi.

Viisi vuotta Alangon levyn jälkeen syntyneen Henrik Illikaisen johtama Tiisu-yhtye yrittää kovasti debyyttialbumillaan tutkailla samaa suomalaisuutta kuin Alankokin lähes koko uransa ajan ja tehdä se vieläpä kovin samanlaisella tyylipaletilla kuin Alanko 1990-luvulla.

Illikaisen kirjoittamissa teksteissä Suomi on muuttunut 30 vuoden takaisesta vain hieman: tekstien kohteena ovat ikiaikaiset kliseet, yhtenäisvaltio ja muu puolueesta irrotettu henkinen perussuomalaisuus. Sisun, Virtasen ja perkeleen kolminaisuus.

Teemat ja perinteet ovat hallussa ja teorian tasolla kaikki tuntuu järkevältä. Lopputulos ei kuitenkaan sitä ole.

Elämän koulu on levy, joka Tiisun väistämättä piti tehdä, ja joka on – jos ei koko bändin, niin ainakin Illikaisen uran kannalta tärkeä startti.

Elämänkoulu

Nimi: Elämänkoulu

Esittäjä: Tiisu

Laji: pop/rock, kotimainen

Julkaisija: Columbia

Toisaalta Elämän koulu on tuomittu olemaan levy ja teos, joka saa nyt taidelukion käyneen parikymppisen pitkätukan tuntemaan olonsa kovinkin nokkelaksipokkelaksi, mutta jota myös sen tekijät pitävät ehkä viiden, ehkä kymmenen vuoden kuluttua vaivaannuttavana nuoruuden purkauksena.

Se paljastaa Tiisun ja vaikkapa Hassisen koneen välillä ammottavan kuilun holtittoman leveyden ja syvyyden.

Elämän koulun kantta ja Illikaisen höhlää hymiöhattua myöten tuntuu siltä, että Tiisun ainoa tavoite olisi provosoida olemalla ärsyttävä, näsäviisas ja tahallisen tyylitön.

Siinä se kyllä on onnistunut, sillä jokaisella Tiisua kuulleella on varmasti bändistä mielipide.

Mutta siinä vaiheessa, kun keskustelun herättämisestä tulee itseisarvo saati taiteen (tai minkään muun) tehtävä, kenenkään ei kannattaisi tehdä juuri muuta kuin tappaa kissoja tai hippaloida alasti julkisilla paikoilla.

Puusta pudonneen Suomen tematiikka ei jäänyt yhden Ismo Alangon tekstin ihmeeksi, vaan toimi punaisena lankana kaikessa, mitä Alanko ja hänen Säätiö-yhtyeensä tekivät. Kappaleissa yhtenä sotkuna olivat elektroniset kokeilut, flamencot ja slaavimelankolia: koko globalisoitunut maailma tungettuna suomalaiseen perspektiiviin.

Tiisu yrittää samaa, mutta sen kappaleet ovat liian usein yhtä isoa tivolia, kabareeta ja taiteilijaelämää, jossa slaavihumpat ovat samanlaisia vaivaannuttavia ja hehheh-hauskoja kokkareita kuin Pulttiboisin rasistiset sketsit.

Kappaleessa toisensa jälkeen bändi tuntuu kertovan musiikillista vitsiä, joka on niin huono, että sen punchlinea pitää naurun toivossa alleviivata ja osoitella, vaikka se ei ole missään vaiheessa naurattanut muita kuin bändiä itseään.

Pahinta on, että sama vitsi toistuu kappaleesta toiseen. Slaavihumpan määrä saisi Tiisun vaikuttamaan Gogol Bordellon kaltaiselta yhden vitsin ihmeeltä, ellei esimerkiksi Virtaset-kappaleen Mennään panemaan -kertosäe olisi toinen, vieläkin huonompi "läpändeeros".

Vastavuoroisesti silloin, kun Tiisu ei kohella, vaan kierrättää esimerkiksi Tehosekoittimen perintöä, bändi onnistuu jollain ilveellä jäämään tylsäksi ja särmättömäksi, vaikkakin Illikaisen melodiantajua ei voi missään nimessä kiistää. Kohelluksen sekaan saadaan järki vasta levyn lopussa: yhtyeen ensimmäinen single Uusi aika on epäkeskoa riffirockia Sydän, sydämen tapaan, mutta sen kikkailu ei tunnu itsetarkoitukselliselta.

Parasta levyllä on Elämältä turpiin sain -kappale, joka on kuin kirosanaton sisar Alangon Vittu kun vituttaa -kulttiklassikolle.

"Aijaijai, voi nyt aijaijai, mua niin kismittää / Suomisurun-syndroomaa ei voi ismittää", Illikainen ironisoi suomalaista mentaliteettia.

Ironista on vain se, että Tiisu nimenomaan sortuu helppoon ja näsäviisaaseen ismittämiseen yrittäessään olla kärkevämpi kuin kykenee.

Jo todistaakseen ettei ole langennut Tiisun halpaan provosointiin, Elämänkoululle on annettava kaksi tähteä.

Se on yksi enemmän kuin bändi varmasti olisi toivonut, mutta osaa Tiisun peliä pelata toisetkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat