Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huilu hyperventiloi persoonallisesti

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Klassinen
Wennäkoski: Soie, Hava, Amor omnia suite. McCall, RSO, Slobodeniouk. Ondine.
★★★★
Markus Jokela HS
Lotta Wennäkosken hiukan vanhempia teoksia on nyt levytetty.
Lotta Wennäkosken hiukan vanhempia teoksia on nyt levytetty.

Petri Alangon huikea kantaesitys Lotta Wennäkosken huilukonsertosta Soie kuusi vuotta sitten kummittelee vieläkin muistissa. Nyt teos on saatu levylle Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin soolohuilistin Kersten McCallin esittämänä. Sointitehojen ilotulituksessa henki tahtoo salpautua kuulijalta, vaan ei solistilta.

Konsertolla on vahva persoonallisuus. Väkevä ilmaisu syntyy keveistä, pehmeän hälypitoisista aineksista, joille napakat rytmit antavat sykettä ja määrätietoisuutta. Soinnissa on ilmaa ja tuulta, musiikki kahahtelee ja kiitää.

Huilu tuo sellaisenaan mieleen linnun, mutta konsertossa soolo kohoaa voimakkaaksi keskuspersoonaksi, joka saa luonteensa uikuttavasta, kiihkeästi ylös pyristelevästä äännähtelystä hyperventiloiviin tehoihin asti.

Hyvin nopea, varjomainen vuorottelu houkuttelee orkesterin samaan leikkiin, joka kiihtyy euforiassaan ylikierroksille. Dima Slobodenioukin johtama RSO luo hulmuavan illuusion täydellisen vaivattomasti.

Pari vuotta aiemmin sävelletty orkesteriteos Hava yhdistelee samalla tavalla aineettomuutta ja pyörteistä aktiivisuutta, joka välähdyksinä korottaa ääntään tai pysähtyy vaimeaksi liikahteluksi.

Amor omnia -mykkäelokuvaan säveltämästään musiikista Wennäkoski pelasti konserttikäyttöön vajaa puoli tuntia nimellä Amor omnia suite.

Se kantaa itsenäisenä teoksena, vaikka alkuperäinen käyttötarkoitus on jossain määrin tuntuvilla musiikin atmosfääristä toiseen liukuvassa luonteessa. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat