Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Okko Kamun Sibelius-levytestamentti vaatii totuttelua

Levytestamentti Sibeliuksen sinfonioista on kaunis, mutta vaatii totuttelua

Kulttuuri
 
Juha Tanhua
Okko Kamu johti Sibeliusta Sinfonia Lahden kanssa viimeksi lauantaina Lahden Sibelius-festivaalilla. Nyt julkaistiin Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys.
Okko Kamu johti Sibeliusta Sinfonia Lahden kanssa viimeksi lauantaina Lahden Sibelius-festivaalilla. Nyt julkaistiin Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys. Kuva: Juha Tanhua
Klassinen
Sibelius – The Symphonies. Sinfonia Lahti joht. Okko Kamu. Bis.
★★★★

Kapellimestari Okko Kamun uran viimeinen levytys on hänen sanojensa mukaan tämä Jean Sibeliuksen sinfonioiden 1–7 kokonaislevytys, joka julkaistiin viime viikolla vuosien 2012–2014 äänityksistä.

Orkesterina on Sinfonia Lahti, joka levytti sinfoniat aikaisemmin Osmo Vänskän kanssa samalle ruotsalaiselle Bis-yhtiölle. Myös Vänskä levyttää sinfonioita jälleen samalle Bis-yhtiölle, nyt Minnesotan orkesterin kanssa.

Aika paljon Sibeliusta, jopa hurahtaneelle sibeliaanille.

The Symphonies

Nimi: The Symphonies

Esittäjä: Sinfonia Lahti joht. Okko Kamu

Säveltäjä: Sibelius

Laji: Klassinen

Julkaisija: Bis

Kamu sanoi HS:n haastattelussa 28. elokuuta sen kummemmin mainostamatta, että mukana on "pari aika hyvää" levytystä.

Niinpä onkin. Olen odottanut vuoden 2002 unohtumattomasta RSO-konsertista lähtien, että Kamu levyttää neljännen sinfonian. Se on boksin viimeisestä levytyssessiosta vuodelta 2014 ja levysarjan parasta antia.

Musisointi osuu musiikin herkkään ytimeen, ja kolme ensimmäistä osaa nostavat palaa kurkkuun. Finaalin alkupuolella on pieniä intonaatio- ja balanssiongelmia. Kuuluisa loppu ei romahda nyt toivottomuuteen, vaan haikeaan kaipaukseen.

Sointiin piti vähän totutella. Kamu levytti 1970-luvulla toisen sinfonian Berliinin filharmonikkojen kanssa Berliinin kaikuisassa Jeesus Kristus -kirkossa ja ensimmäisen sekä kolmannen sinfonian Temppeliaukion kirkossa. Lahden kaupunginorkesteri eli Sinfonia Lahti taas levytti sinfoniat Vänskän kanssa Lahden Ristinkirkossa, jonka akustiikka muhevoitti pienehköä jousistoa herkullisesti.

Vänskä puleerasi sointipuhtauden huippukuntoon, ja kirkkoakustiikka pyöristeli viimeisetkin karheudet. Neljäs, viidennen sinfonian alkuperäisversio sekä kuudes ja seitsemäs sinfonia saivat Vänskältä ja lahtelaisilta niin hienot levytykset, ettei parempia tarvita.

Nyt kirkkoakustiikka ei auta pienehköä jousistoa, mikä tekee levytyksistä hieman Vänskä-levyjä vaskivoittoisempia.

Sibeliustalon hyvässä akustiikassa sointi ei tällä kertaa välity tallenteeseen aivan yhtä herkullisesti kuin Ristinkirkossa. Ei ihme, että Bis-yhtiön perustaja Robert von Bahr kysyi aikoinaan, eikö levytyksiä voisi Sibeliustalon valmistumisesta huolimatta jatkaa maagisessa Ristinkirkossa.

Toisaalta Sibeliustalon äänityksistä korvat poimivat tärkeitä detaljeja – ja myös joitakin epätarkkuuksia – helpommin kuin kirkkoakustiikan äänityksissä.

Kamu ottaa samalla jousistosta esiin paikoin monipuolisempaa sointikirjoa kuin Vänskä.

Kamun Sibeliuksen ydin on yhä kamarimusiikillinen ja lyyrinen herkkyys, ei miehekkään voiman uhoava korostaminen.

Ensimmäinen sinfonia ei siis ryntää eteenpäin "kuin juopunut Jumala", kuten saksalaiskriitikko sitä vuonna 1900 kuvasi. Ensimmäisessä osassa Vänskä hurjasteli Robert Kajanuksen ensilevytyksen autenttista tempoakin nopeammin, mutta Kamu säilyttää maltin ja nostaa silti huipennukset iskeviksi. Yllättävän hyvä levytys!

Vaikka Kamu johtaa kellosta katsoen toisen sinfoniankin ensimmäisen osan Vänskää hitaammin, alkutempo on itse asiassa notkeampi. Vaikutelma johtuu tietysti soinnista ja fraseerauksesta. Sointi ei pärjää Kamun ja Berliinin filharmonikkojen ehkä ylenmääräisellekin uhkeudelle, mutta samalla Kamu johtaa ääriosat nyt selvästi nopeammin, mikä on toisteiselle teokselle eduksi.

Kolmannessa sinfoniassa Kamun näkemys ei ole juuri muuttunut sitten 1970-luvun hienon levytyksen: hän on kotikentällään. Erittäin hyvän neljännen sinfonian jälkeen viides sinfonia ei säihky ihan kuin Sakari Oramon ja Sir Simon Rattlen birminghamilaislevytyksissä.

Kuudennesta sinfoniasta on saatu 2000-luvulla erinomaisia levytyksiä jo usein, ja myös Kamu on sinfoniassa turvallisesti vahvuusalueillaan.

Neljännen sinfonian kolmen ensimmäisen osan lisäksi levysarjan huipuksi nousee seitsemäs sinfonia.

Toki se soi viime lauantaina Lahden Sibelius-festivaalilla ehkä tätäkin paremmin, mutta tämä on normaalia: myös Vänskä johti levytysten jälkeisissä konserteissa sinfonioita "paremmin". Konsertit eivät kuitenkaan olisi niin hyviä, ellei levytysten perustyö olisi tuoreehkossa muistissa.

Kamun levytys seitsemännestä sinfoniasta on tarpeeksi hieno tuomaan mieleen viime lauantain unohtumattoman konserttielämyksen.

Jos Kamun levytysura oikeasti tähän loppuu, kyseessä on kaunis levytestamentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat