Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Umon juhlavuotta voi viettää myös netissä

Umon uudella juhlasivulla on myös musiikkia Ylen tuottamilta kantanauhoilta

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Jazz
Umo with Michael Brecker: Live in Helsinki 1995. Random Act Records.
★★★★
Jukka Kyrömies HS
Michael Brecker soitti Umon solistina Royal Cotton Clubilla lokakuussa 1995. Klubi toimi Svenska teaternin talossa runsaan vuoden.
Michael Brecker soitti Umon solistina Royal Cotton Clubilla lokakuussa 1995. Klubi toimi Svenska teaternin talossa runsaan vuoden.

Pori Jazzin lauantaisen pääkonsertin päätti heinäkuussa 1975 uusi suomalainen yhtye, jota luonnehdittiin Helsingin Sanomissa tuoreeltaan tilapäiskokoonpanoksi. Sellaiselta parhaista muusikoista koottu Finnish Jazz Workshop saattoikin vaikuttaa ensikonsertissaan, mutta nykyään suomalaisessa jazzissa ei taida olla mitään pysyvämpää.

Nimensä pian Uuden musiikin orkesteriksi eli Umoksi muuttanut big band on ikääntynyt ammattimaiseksi instituutioksi, jolla on takana jo kolmatta tuhatta konserttia. Perjantaina niistä julkaistaan levitykseen yksi, eikä vähäisimmästä päästä.

Umon ja tenorisaksofonisti Michael Breckerin ainoaksi jäänyt kohtaaminen lienee legendaarinen ainakin niiden kolmensadan mielestä, jotka olivat onnistuneet saamaan lipun Pohjoisesplanadille vasta avattuun Royal Cotton Clubiin.

Nimellä Live in Helsinki 1995 julkaistavaan erinomaiseen levyyn liittyy myös pala paikallista jazzhistoriaa, Umon kannalta myös epäonnista sellaista.

Svenska teaternin toiseen kerrokseen remontoitu Royal Cotton Club oli yksi monista yrityksistä vakiinnuttaa Helsinkiin "kansainvälinen" jazzklubi – ja samassa talossa, jossa esiintyi jo vuonna 1926 ensimmäinen Suomessa kuultu amerikkalainen jazzyhtye. Neljän eri kokin – Pori Jazz, Umo, Svenska teatern, Arctia – hämmentämä keitos pysyi kuitenkin lämpimänä vain runsaan vuoden, lokakuusta 1995 tammikuuhun 1997.

Aikansa tenoristikuninkaaksi kutsutun Breckerin (1949–2007) avaamasta pyrähdyksestä ei puuttunut silti yritystä, vaikka Umo ei saanut rahakasta aikuis–yleisöä tavoitelleeseen klubiin yhtään hänen veroistaan solistia. Vai saiko?

Asia on helppo tarkistaa verkkoon kootusta Umon uudesta verkkohistoriasta umo.fi/40. Siihen on listattu muun muassa kaikki orkesterin konsertit, muusikot ja julkaistut levytykset, osin Spotify-linkkeineen.

Historiallisesti parhainta palvelua on silti Umon Yleisradiolle tekemien kantanauhojen arkisto. Se on kuunneltavissa nyt kokonaan Yle Areenassa. Umon toimintaa osittain rahoittanut Yle tuotti näitä tallenteita 1970-luvulla ja 1980-luvulla.

Aikakauden suomalaisen jazzin kannalta kantanauhat ovat aarre, sillä säveltäjät, sovittajat ja solistit olivat Suomen ammattimaista parhaimmistoa, eikä suurinta osaa kappaleista ole julkaistu missään muodossa.

Lena Malm
Pekka Pohjola
Pekka Pohjola

Studioissa taltioitua materiaalia on kaikkiaan noin viisitoista tuntia ja sitä voi jäsentää hakukoneen monella tavalla: muusikoittain, tekijöittäin ja esiintymispaikoittain, tai aikajärjestyksessä. Voi myös hakea kokeilemalla. Esimerkiksi: soittaako basisti Pekka Pohjola vierailijana jollain Umon kantanauhalla tai levyllä? Kyllä, kahdella nauhalla sekä yhdellä Spotify-linkitetyllä levyllä – kuten hänen poikansa, trumpetisti Verneri Pohjola.

YLE
Erik Lindström
Erik Lindström

Juuri edesmennyt Erik Lindström puolestaan ei soittanut Umon kanssa, mutta Umo esittää yhdellä kantanauhalla (1984) viisi Lindströmin sävellystä. Umon sivulla olevalla haulla löytyy myös linkki Ylen Elävään arkistoon, jossa Lindström kertoo Umon tv-ohjelmassa (1984) kappaleestaan Ranskalaiset korot.

Tämäkin on suomalaisen jazzin tallennehistoriaa, kuten sivulta löytyvät nelisenkymmentä muuta Umoon liittyvää ohjelmalinkkiä Ylen uutispätkistä tunnin mittaisiin konsertteihin.

Huumoriakin joukosta löytyy.

Umon pikkujouluohjelmassa (1984) pienet Jaakko Kuusisto ja Pekka Kuusisto ehtivät vain virittämään viuluja, mutta viisi vuotta myöhemmin jälkimmäinen ottaa vahingon takaisin vetämällä aurinkolasit päässä svengaavan version kappaleesta Joulupukki matkaan jo käy.

Kantanauhat ja ohjelmanäytteet ovat oikeastaan vain mais–tiaisia, sillä Yle on taltioinut radioarkistoonsa jo noin 500 Umon konserttia.

Historiallisina levyinä niistä on julkaistu Umon omassa sarjassa vasta kaksi kotimaisen säveltäjän koostetta sekä nyt kolmantena Michael Breckerin komeiden soolojen kannattelema Live in Helsinki 1995.

Live in Helsinki 1995 -levyn julkaisukonsertti Savoy-teatterissa(Kasarmikatu 46–48) perjantaina 18. 9. klo 19.

HS
Uuden musiikin orkesteri Umo koko komeudessaan vuonna 1984.
Uuden musiikin orkesteri Umo koko komeudessaan vuonna 1984.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat