Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija Vilkkumaa harhailee yhä kauemmaksi vanhasta hittikaavastaan uudella levyllään

Kulttuuri
 
Leena Koskela
Maija Vilkkumaan Aja-levy yllättää myönteisimmin, kun tekijä harhailee kauemmas vanhasta hittikaavastaan.
Maija Vilkkumaan Aja-levy yllättää myönteisimmin, kun tekijä harhailee kauemmas vanhasta hittikaavastaan. Kuva: Leena Koskela
Rock, pop
Maija Vilkkumaa: Aja.
Warner.
★★★

Maija Vilkkumaan uusi levy tekee asian selväksi ensimmäisessä kappaleessa. Nyt ei hiihdetä enää Suomirockin ytimessä Dingon ja Sielun Veljien avaamalla ladulla.

Onnea on hitaasti kasvava synteettinen stadionhymni, joka voisi olla Coldplayn tai Arcade Firen levyltä. Laulun aihetta, levotonta ja onnea hakevaa ihmistä Vilkkumaa on käsitellyt ennenkin.

Uuden soinnin ja vanhojen teemojen yhdistelmä on Aja-albumin kantava idea. Viiden vuoden levytystauon aikana Vilkkumaa on hajottanut vanhan yhtyeensä, ja hakenut inspiraatiota nuoren sukupolven elektronisesta popista.

Vilkkumaan työparina on Sannin ja Kasmirin kanssa hittilevyjä tehnyt tuottaja Hank Solo eli Henri Salonen. Tuotannossa on nykyajan yksityiskohtia, kuten nuljahtelevia bassoääniä ja heliumääniseksi transponoituja laulupätkiä, mutta myös Vilkkumaan musiikillisia juuria lähempänä olevaa 1990-luvun alun sointia. Sieltä kumpuaa myös piinallisen tarttuvan Kissavideoita-hitin pastellinvärinen tunnelma.

Vilkkumaan sävellykset ovat monin paikoin yhä traditionaalisia ja sointukiertojen varassa eteneviä, ja se on myös Aja-levyn ongelma. Kertosäkeessä odottaa tuttua rock-äänivallia, jota ei koskaan tule.

Myönteisemmin levy yllättää, kun Vilkkumaa harhailee kauemmas vanhasta hittikaavastaan. Onkse väärin on kuin päivitettyä Jackson Fiveä ja Kenen sylissä istuit Regina-yhtyeen reviiriä sivuavaa melankolista tanssipoppia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat