Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Gilmour jatkaa Pink Floydin perintöä, halusi sitä tai ei

Rockveteraanin uusi soololevy on tasapainoinen ja elegantti kokonaisuus. Mitään energistä tai voimaannuttavaa siinä ei ole, arvioi Otto Talvio.

Kulttuuri
 
Brian Rasic WireIma
Phil Manzanera, Guy Pratt ja David Gilmour esiintyvät Pulassa Kroatiassa syyskuun 12. päivänä.
Phil Manzanera, Guy Pratt ja David Gilmour esiintyvät Pulassa Kroatiassa syyskuun 12. päivänä. Kuva: Brian Rasic WireIma
Rock
David Gilmour: Rattle That Lock
Sony Music.
★★★★

Toisinaan David Gilmour yllättää, toisinaan ei.

Kukaan ei esimerkiksi olisi uskaltanut panna päätään pantiksi siitä, että kitaristi David Gilmourin johtama Pink Floyd julkaisee vielä uutta musiikkia. Mutta niin fanien kuin mediankin suureksi yllätykseksi Pink Floyd julkaisi viime marraskuussa 15:nnen ja samalla viimeisen levynsä The Endless River.

David Gilmour
David Gilmour

Neljästä pitkästä, moniosaisesta ambient-kappaleesta koostunut albumi oli Gilmourin ja rumpali Nick Masonin tribuutti vuonna 2008 kuolleelle kosketinsoittaja Richard Wrightille.

Yhdessä he olivat vastanneet Pink Floydista sen jälkeen, kun Britannian korkein oikeus asettui heidän puolelleen basisti Roger Watersin vuonna 1986 nostamassa Pink Floyd -nimen käyttöön liittyvässä kiistassa.

Gilmourin johtama Pink Floyd oli lopettanut kiertämisen vuoden 1994 The Division Bell -levyn jälkeen. Vuoden 2005 Live 8 -konsertti herätti pienen toivon yhdistymisestä, sillä Waters nousi lavalle vanhojen bändikollegojensa kanssa. Gilmour ei kuitenkaan koskaan lämmennyt Pink Floydin elvyttämiselle, puhumattakaan siitä, että hän olisi kokenut tarpeelliseksi lämmitellä välejään Watersin kanssa.

Kaikessa rehellisyydessä The Endless Riverkin oli pikemminkin erikoinen studioteknisen suorittamisen mestariteos kuin virkeä jäähyväisalbumi.

Muun muassa näistä syistä Gilmourin soolokiertue hänen edellisen soololevynsä jälkeen 2006 oli lähimpänä Pink Floydia mikä kuuntelijoiden oli mahdollista saavuttaa. Näin oli osittain siksi, että mukana oli Richard Wright (ja Royal Albert Hallissa vierailijana myös Nick Mason ), osittain siksi, että hän oli rakentanut kiertueen vahvasti Pink Floydin kappaleiden ympärille.

Tuntui kuin Gilmourin ja Watersin taistelu Pink Floydin perinnöstä olisi lopullisesti luiskahtanut Watersin käsistä. Hänelle tuntui jääneen vain The Wall -spektaakkeli, kaiken muun jyvittyessä Gilmourille.

Kuten David Gilmourin uusi soololevy Rattle That Lock osoittaa, Gilmour ehkä kuitenkin on se oikea ihminen viemään Pink Floydin perintöä eteenpäin – tai ainakin johonkin omaan suuntaansa. Eikö 1970-luvun Pink Floydin soundin ydin nimenomaan olekin Gilmourin eeppisessä, bluessävyisessä soitossa? Niissä avarissa murheellisissa sooloissa, jotka nostavat yhtyeen kappaleet lentoon, ruokkivat mielikuvitusta ja tunteita.

Tietysti tähänkin on vasta-argumentti: Että Waters oli se, jonka ideat olivat tarpeeksi rohkeita nostaakseen Pink Floydin musiikin eräänlaisen avaruus-AOR:n yläpuolelle. Sellaisia kuin The Wallilla, tai The Final Cutilla.

Tämä ajatus aina hiukan vaivaa kuunnellessa Gilmourin soololevyjä. Ne ovat loppujen lopuksi lähempänä rauhoittavaa, lyyristä äänikudosta kuin kuulijaa haastavaa progressiivista rockia. Niihin voi kadota ilman, että niiden tekstisisältö pakottaa ottamaan kantaa mihinkään.

Kahdella edellisellä soololevyllä Gilmourin vaimo Polly Samson on vastannut valtaosasta tekstejä. Rattle That Lock ilmeisesti käsittelee yhtä päivää David Gilmourin elämässä, joka ei voi edes kovimpien fanien villeimmissä fantasioissa olla kovin mielenkiintoista.

Albumit ovat toki äärimmäisen hyvin tehtyjä. Sekin on Pink Floydin perintöä. Vain parhaimmat lahjakkuudet kelpaavat stemmoihin, sovittajiksi ja vierailijoiksi.

Sekä On an Islandin että Rattle That Lockin on tuottanut Phil Manzanera, ja sovituksista vastaa elokuvaohjaaja Krzysztof Kieslowskin luottosäveltäjä Zbigniew Preisner.

Molemmilla levyillä pistäytyvät David Crosby ja Graham Nash laulamassa stemmoja, silloin kun niistä eivät vastaa Mica Paris ja Louise Marshall.

Näistä kahdesta Rattle That Lock hengittää paremmin ja on kappaleiltaan vahvempi. Se tasapainoilee sofistikoituneen popin (Dancing Right in Front of Me ja nostattavan Pink Floyd -mainen Today), maalauksellisen kauneuden ( Satie -henkisen pianon vetämä tribuutti Richard Wrightille , A Boat Lies Waiting) ja Pink Floyd -henkisen majesteettisen avaruuskitaroinnin (instrumentaalikappale Beauty, levyn päättävä And Then. . .) välillä.

Levy on tasapainoinen ja elegantti kokonaisuus, mutta siinä ei ole mitään erityisen energistä tai voimaannuttavaa. Päinvastoin, se on alusta loppuun uskomattoman rauhoittava levy.

David Gilmour varmaan haluaisi jo eroon Pink Floydin painolastista.

Hänen on kuitenkin tehtävä radikaalimpi irtiotto kuin tämä levy, jos hän todella haluaa sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat