Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoselta taatusti omaperäistä sointia

Kimmo Pohjonen käänsi kaikki kivet ja kannot luodakseen omaperäisiä sointimaailmoja – uutuslevyllä soivat jopa omniwerk ja knifonium

Kulttuuri
 
Alternative
Kimmo Pohjonen: Sensitive Skin. Octopus.
★★★

Harmonikan "luova hullu" Kimmo Pohjonen jatkaa Uniko-menestyslevyn viitoittamalla tiellä. Soololevyllä on mukana taas muun muassa maailmankuulu Kronos Quartet – ja hyvä niin. Rouhean ja lämpimän jousisoinnin yhdistäminen Samuli Kosmisen, Tuomas Norvion ja kumppaneiden kylmähköön elektroniseen pulputukseen on edelleen loistoidea. Sama tehtävä on nyt levyn taustalaulajilla: tuoda humaania kontrastia koneille. Se toimii.

Pohjonen on kääntänyt jokaisen kiven ja kannon luodakseen korville uutta pureksittavaa, uusia sointeja. Erilaisia kekseliäitä sointiyhdistelmiä on luomassa valtava määrä eri soittimia ja parikymmenpäinen, eri genreistä tuleva muusikkojoukko Ilkka Alangosta Lauri Porraan, Arto Järvelästä Jukka Eskolaan, Timo Kämäräisestä Sami Kuoppamäkeen.

Vinkeät äänimaisemat eivät tarjoa kuulijalle helppoja ratkaisuja, mutta saavat leikiten ajatukset liikkeelle. Esimerkiksi Atomi nousee todelliseksi populaarimusiikin hurlumheiksi, joka on kuin yhdistelmä 1980-luvun sankariheviä ja James Bond -tunnareitten vaaraa. Totisesti omaperäistä sointia tarjoavat suomalaistekoiset uutuussoittimet kuten koskettimin soitetun luutun ja jousisoittimen yhdistelmä omniwerk sekä analogisyntetisaattori knifonium.

Toisinaan kuulija löytää itsensä pohtimasta, mikä tämän kaiken punainen lanka on. Kaikkea on niin kovin paljon. Pohjosen improvisatorishenkiset sävellykset tahtovat välillä lipua sormista kuin paljussa virttynyt saippuapala.

Punainen lanka muistuu mieleen esimerkiksi Serenityn kohdalla. Se on yksinkertainen, pyhäaamun rauhaa henkivä virsimäinen tunnelmapala, joka riisuu aseista kaiken kohkaamisen keskellä.

Silloin sen taas muistaa: Pohjosen erityistaito on luoda aivan omanlaisiaan maailmoja, jonne uppoaa korviaan myöten ja aika syvälle kuin huomaamattaan. Liiallinen analysointi on turhaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat