Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leif Segerstamin satsaus harvinaisuuksiin kannatti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Outi Pyhäranta HS
Leif Segerstam orkesteriharjoituksissa elokuussa 2015. Tässä työn alla ei tosin ole Sibelius, vaan Benjamin Brittenin War Requiem.
Leif Segerstam orkesteriharjoituksissa elokuussa 2015. Tässä työn alla ei tosin ole Sibelius, vaan Benjamin Brittenin War Requiem. Kuva: Outi Pyhäranta HS
Klassinen
Sibelius: Kuolema; King Christian II. Sibelius: Belshazzar's Feast.
Sibelius: Pelléas et Mélisande. Sibelius: Jedermann; Two Serious Melodies. Turun kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam; solisteja.
Neljä erillistä levyä. Naxos.
★★★★

Olipa hyvä, ettei Leif Segerstam kasvattanut enää sinfonialevyjen määrää Sibelius-juhlavuonna. Harvalla niihin on mitään lisättävää, ja Segerstamkin on osuutensa sikäli jo tehnyt.

Persoonallinen valikoima hieman harvemmin kuultua Sibeliusta on sen sijaan tervetullut. Turun orkesteri soittaa monin paikoin kuin uudestisyntyneenä, ja myös Segerstam tuntuu aidosti innostuneelta erinäisissä teoksissa.

Näyttämömusiikit Kuolemaan ja Kuningas Kristian II:een ilahduttavat tuoreella otteellaan. Opiskeluajan E-duuri-alkusoitto kuulostaa tosiaan "susijahdilta Siperiassa", ja Balettikohtaus väräjää käsin kosketeltavaa dekadenssia.

Jos Pelléas ja Melisande -näyttämömusiikki ei sykähdytäkään kummasti, sitä enemmän valtoihinsa saavat Cortège (1905) ja ennen kaikkea helinöissä kimmeltävä Menuetto (1894), jota ei lakkaa ihastelemasta.

Jokamies-musiikin kokonaistaltiointi on valikoiman inspiroivin.

Teosta kuulee tuskin koskaan, ja kuitenkin kyse on Jean Sibeliuksen hienoimpiin lukeutuvasta, melko myöhäisestä partituurista (1916), joka tarjoaa kosolti ihmeellisiä yllätyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat