Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bo Kaspers Orkesterissa on elämän makua

Kulttuuri
 
Miikka Pirinen
Bo Kaspers Orkester Helsingissä vuonna 2012.
Bo Kaspers Orkester Helsingissä vuonna 2012. Kuva: Miikka Pirinen

Bo Kaspers Orkester: Redo att gå sönder. Columbia

Bo Kaspers Orkesterin levy tuntui taas ilmestyvän juuri sopivalla hetkellä – ja eikö niistä suunnilleen jokainen ole tehnyt niin? Ruotsalaisyhtyeen taito puhutella kuulijaansa on 11:nnellä levyllä jalostunut huippuunsa. Bo Sundströmin tekstit nousevat herrojen kokemusmaailmasta ja onnistuvat vangitsemaan tunnistettavia tuntoja.

Tällä kertaa BKO on puristanut myös musiikillisiin raameihin suunnilleen kaiken kokemansa. Redo att gå sönder on hieno retrospektiivi, kera maukkaiden koukkausten populaarimusiikin historiaan. On Kuubaa ja mollia, hyvässä suhteessa.

Suurin musiikillinen yllätys tulee kakkosraidalla. Terror paukauttaa mieleen Brechtin ja Weillin, aika ennalta-arvaamattomat nimet BKO:n yhteydessä.

Siitä loikataan luontevasti Diskotekin kaikuihin muhevine bassoineen. Håll ut -raidalla mukana duetoi norjalainen Christel Alsos. Padot murtaa Floden, laulu lähelle päästämisen vaikeudesta.

Aivan kaikki ei ole yhtä erinomaista. Sommaren tuntuu hiukan yhdentekevältä, samoin Pianot. Ne ovat peräkkäin ja kas, kumpikin alkaa sanayhdistelmällä Har du nånsin...

Notkahdusta seuraa uusi nousu, nimibiisi, jossa suremisen tuhkasta kömmitään taas jaloilleen, zetterlundtyyliin jazzahtaen; ihan parasta bokaspersia tämäkin. Nousu kestää loppuun.

Viimeisenä jää soimaan kansanlaulunomainen, pelkistetty Tack. Tack!

BKO-herkkua saa marraskuussa livenä Tavastialla ja Kulttuuritalolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat