Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot örveltävät oopperalavalla

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Päivi Karjalainen / Kokkola Ooppera
Viina (Annika Mylläri), Urho Kekkonen (Anu Komsi) ja Ahti Karjalainen (Herman Wallen) Kokkolan Oopperakesässä 2012.
Viina (Annika Mylläri), Urho Kekkonen (Anu Komsi) ja Ahti Karjalainen (Herman Wallen) Kokkolan Oopperakesässä 2012. Kuva: Päivi Karjalainen / Kokkola Ooppera

Ooppera Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot. Kokkola Opera Ensemble. Alba.

Neljä kesää sitten Kokkolan oopperakesässä kantaesitetty Heinz-Juhani Hofmannin Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot vetää inhokarnevalistiset dada-överit.

Se koostuu lähes pelkistä akrobaattisista ääritiloista, katatonisesta örinästä lähes kolme oktaavia nousevaan kiroiluun.

Juha Hurmeen hillittömästi fabuloiva libretto ottaa vauhtia tunnetuista tapahtumista, noottikriisistä alkaen. Hysteerisesti alkava ooppera vaipuu pilkan ja nöyryytyksen kautta viinan liottamaan dementiaan ja piipittää lastenloruna itsensä kuulumattomiin.

Piiskamaiset, jäntevät rytmit antavat muotoa hullunmyllylle, jonka sekaan työntyvät ortodoksinen hymni ja syvimmästä alhosta resitoiva psalmi.

Hofmann ei halua tippaakaan kaunistella, mutta lopuksi herää sittenkin kuristava myötätunto, ehkä jopa hiipivä myötäsyyllisyys, vaikka piinattu olisi sitten tankero-Karjalainen.

Koko Erkki Lasonpalon johtama Kokkolan oopperaensemble, laulajat ja soittajat, tekevät vähän kaikkea. Kamikaze-tyylillä rääkyvät ja röhkivät laulajat eivät säästele kurkkuaan.

Tavallista laulua on vähän, lähinnä vain itseään sellolla säestävän Piia Komsin tyttären roolissa. Kekkosta esittävän Anu Komsin rajaton ääniakrobatia on jo selviö, mutta yhtä vaikuttava on kurkkuaan, kieltään ja poskeaan soittava Herman Wallen Ahti Karjalaisena. Annika Mylläri Viinana on tärkeä ensemblen osa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat