Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laurie Andersonin henkilökohtaisin ääniteos kertoo koirasta

Kulttuuri
 
Djamilla Rosa Cochran
Laurie Andersonin ääniteos kertoo taiteilijan koirasta.
Laurie Andersonin ääniteos kertoo taiteilijan koirasta. Kuva: Djamilla Rosa Cochran

Elokuva, kuunnelma Laurie Anderson: Heart of a Dog. Nonesuch. ★★★★★

Helsingissä viimeksi vuosi sitten esiintyneestä Laurie Andersonista on moneksi: hän on lauluntekijä, säveltäjä, viulisti, performanssi- ja multimediataiteilija sekä avantgardistinen poptähti.

Pohjimmiltaan Anderson, 68, on silti jutusteleva tarinankertoja: on ollut jo ensimmäisestä ja ainoasta hitistään lähtien. O Superman (1981) ennakoi aavemaisesti New Yorkin terrori-iskuja: ”Tässä tulevat lentokoneet. Ne ovat amerikkalaisia lentokoneita. Tehty Amerikassa”.

Ilmasta tuleva uhka välähtää pari kertaa myös Andersonin tuoreessa ääniteoksessa. Nyt kiertelevistä siivekkäistä on peloissaan hänen lemmikkinsä, saalista etsivistä haukoista hätkähtävä rottaterrieri Lolabelle.

75-minuuttinen Heart of a Dog on sydämellinen, surullinen ja ylentävä kertomus yhdestä koirasta ja Andersonin syvästä kiintymyksestä siihen.

Harvinaisen henkilökohtaiseksi heittäytyvä Anderson ei seuraa tarinassa vain yhtä juonnetta, joka päättyy sokeutuneen Lolabellen liikuttavaan kuolemaan. Hän muistelee tyynnyttävään tyyliinsä myös rakastamatonta äitiä, lapsuuden traumoja ja rakastettuja ystäviä sekä kommentoi syyskuun 2001 jälkeisiä yhteiskunnallisia muutoksia.

Havainnoiva tarinointi voi ensi kuulemalta vaikuttaa katkonaiselta, mielijohteisella ja päämäärättömältä. Kaikilla hauskoilla, hellyttävillä, hämmentävillä ja huolestuttavilla yksityiskohdilla on kuitenkin ymmärrettävä, eeppistä kokonaisuutta syventävä yhteys.

Eikä Heart of a Dogin seuraamista haittaa, että se on itse asiassa Andersonin uuden, televisioyhtiö Arten tilaaman elokuvan soundtrack, ääniraita.

Päinvastoin vaikuttaa, että elokuva ilman kuvia voi olla vielä vaikuttavampi, vielä enemmän mielikuvitusta avittava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat