Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. Karjalainen ei osaa peitellä tunteitaan

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
J. Karjalainen
J. Karjalainen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rock J. Karjalainen: Sinulle, Sofia. Warner Music.

★★★★

Ongelma on luonteeltaan positiivinen, mutta se ei tee ratkaisusta yhtään helpompaa: Kuinka seurata jättiläistä?

J. Karjalainen asetti riman korkealle parin vuoden takaisella paluulevyllään Et ole yksin. Niin uskomatonta kuin se onkin, kyseessä on hänen mahdollisesti vahvin albumikokonaisuutensa yli 30 vuotta kestäneen uran aikana.

Pitkään odotetun paluun aiheuttama yleinen euforia on myös käytetty. Sinulle, Sofia -levyn on seistävä omilla jaloillaan.

Haasteeseen Karjalainen vastaa pitkälti samalla konseptilla. Kuvitteellisen Markun sijaan muistojensa arkkua kaivaa nyt Jukka, laulaja itse, ja musiikillisesti liidetään jälleen rytmimusiikin laidalta toiselle.

Suvereeni taustayhtye on sorvannut jokaiseen kappaleeseen omanlaisen ilmeen: sielukkaasta popista leijuvaan hippihämyilyyn ja rasvaisesta rockista sulavaan funkkiin. Riemastuttavin irtiotto on Se mies oli Tommy Ramone, joka rokkaa riehakkaasti texmex-hengessä haitarin säestyksellä.

Puolimatkassa levy kompastuu sävellyksiin, jotka nousevat tavanomaisuuden yläpuolelle vain mehevän soiton ansiosta. Huiput ovat sitäkin korkeampia. Levyltä löytyy myös Karjalaisen uljaimpia hetkiä.

Stindebinden salaisuus on kappaleen sisään rakennetussa kontrastissa. Onnea nuorelle parille -kertosäe olisi irrallaan pelkkää sokerikuorrutusta, mutta ristiveto säkeistön traagisen tarinan kanssa nostaa laulun aivan toiselle tasolle.

Kaikkein pysäyttävin on levylle nimensä antanut Sinulle, Sofia. Se on näennäisen vaatimaton rakkauslaulu, jossa akustisen kitaran säestyksellä haikaillaan nuoruudenihastuksen perään. Kappaleesta on myös muhkea bändisovitus, mutta se on sysätty instrumentaalina levyn loppusoitoksi. Ratkaisu on perusteltu.

Akustinen versio kompuroi eteenpäin hauraana ja hapuilevana, mikä vain alleviivaa tarinan sydäntä särkevää kauneutta. Kerrassaan loistava esimerkki siitä, että Karjalainen taitaa musiikissa keskeisimmän: Hän välittää aitoja tunteita suodattamattomina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat