Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adelen vuosia odotettu paluualbumi on kolmen tähden sovintolevy

Kulttuuri
 
Mario Anzuoni / Reuters
Adele esitti Bond-elokuvan tunnuslaulun Skyfall Oscar-juhlissa helmikuussa 2013.
Adele esitti Bond-elokuvan tunnuslaulun Skyfall Oscar-juhlissa helmikuussa 2013. Kuva: Mario Anzuoni / Reuters

Pop

Adele: 25. XL.

★★★

Kolme vuotta tekeillä, taustavoimissa joukko tämän hetken johtavia muusikoita ja tuottajia, kymmenen äänitysstudiota, takana ennätyksiä ja edessä omassa sarjassaan vellovat myyntiodotukset.

Brittiläisen Adele Adkinsin paluu poikkeuksellisen menestyneen läpimurtolevy 21:n (2011) jälkeen ei voisi olla lähtökohdiltaan suurempi.

Ei siis ihme, jos Adele-ilmiö herättää ällötysoireita. Se on luonnollista, jopa tervettä.

Adelen levyn 25 kansi.
Adelen levyn 25 kansi.

Yhdysvaltoja myöten menestynyt ja Grammy-pöydän tyhjentänyt Adele on Britannian viihdeteollisuuden ylpeydenaihe siinä missä fiktiivisemmät James Bond ja Harry Potter, eikä 25-albumin asemasta vuoden suurimpana ja odotetuimpana poplevynä taida olla epäselvyyttä.

Kun Lontoon Tottenhamista ponnistaneen ja viime levyn jälkeen lapsen saaneen sekä kurkkuleikkauksen läpikäyneen laulajan tulkintataidot ovat kaikkien tiedossa, ainoa odotus kohdistuu enää olennaiseen: onko albumista mihinkään? Paiskaavatko kappaleet 27-vuotiaan entistä korkeammalle?

Edellisen erolevyn jatkoksi Adelen sovintolevyksi luonnehtima teos vastaa kyllä odotuksiin, soi komeasti, tarjoaa muutaman sykähdyttävän hetken, mutta on lopulta liian turvallinen ja yllätyksetön.

Enemmän menettelevä kuin innostava, sellainen on 25-albumi – siis vain riittävän hyvä.

Voi myös hyvin olla, että albumi soutaa liian keskitempoisesti ja jopa laahaavasti, jotta se voisi toistaa 21-levyn menestyksen. Pari reippaampaa numeroa olisi piristänyt kokonaisuutta.

Yhdentoista kappaleen vahvimmat sävellykset on sijoitettu alkuun. Lataus- ja Youtube-ennätykset uusiksi hakannut paluusingle Hello on yllättävän dramaattinen avausnumero. Sitten kurssi kääntyy hetkellisesti.

Ruotsalaisten teinipoptuottajien Max Martinin ja Shellbackin tuottama Send My Love (To Your New Lover) tarjoaa kertosäkeen hilpeässä melodiakulussa levyn ainoan hyvällä tavalla yllättävän koukun, vaikka itse kappale on turhan heppoinen, mutta riskinotto viehättää.

I Miss You taas osoittaa, miten uskomattoman lähelle Adele asettuu nyt toista vuoden suurta brittiläistä naispopparia, Florence Welchiä.

Adele on työstänyt kumean suureellisesti kajahtavan kappaleen yhdessä Rolling in the Deep ja Skyfall -hitit tuottaneen mutta myös Florence and the Machinen parissa työskennelleen Paul Epworthin kanssa. Albumin soinnillinen yhtäläisyys Welchin ja Adelen välillä on paikoin niin selvä, että se on kaikessa komeudessaan miltei tylsää.

When We Were Young -kappaleen Adele on kirjoittanut lempimuusikkoihinsa lukeutuvan Tobias Jesso Jr.:n kanssa.

”You look like a movie, you sound like a song. My God, this reminds me of when we were young”, Adele herättelee, kunnes taivaita ravistelevan kertosäkeen kohdalla laulu kampeaa kuulijan irti ympäröivästä ja turhan tavanomaisesta a-osasta.

Levyn huippulaulu hehkuu kaikkea sitä, josta elämänsä kipuiluista laulava Adele tunnetaan: riemu ja pettymys, aamuöinen nauru kyynelet poskilla.

Albumille mahtuu vielä yksi sykähdyttävä hetki: jousien tukema Love in the Dark ei jätä sydänsuruballadina toivomisen varaa.

Sen jälkeen albumin parhaat sävellysideat ovat käytetty, mutta Adelen tulkinnalle tilaa jättävä, eritelty ja viimeistelty sointi kannattelee juuri ja juuri loppuun.

River Lea kasvaa tuottaja Danger Mousen urkusoundista jykevään paisutteluun, yöllistä tunnelmaa tihkuva Water Under the Bridge tuo mieleen aluksi Saden ja paiskoo päälle kuin kitaroista riisuttua Kings of Leonia.

Kuten edellislevyn teossa mukana ollut tuottajalegenda Rick Rubin on todennut, edes Adelen tapauksessa lauluääni ei yksin riitä, mikäli se ei istu kappaleeseen.

Niinpä niinä väläyksinä, kun Adelen tulkinta löytää alleen oikean sävellyksen, jälki on tyrmäävää ja taivaallista, ainutlaatuista ja ajatonta.

Muutamaan otteeseen (All I Ask, Million Years Ago) taas hiipii väistämättä mieleen, puhaltaisiko Britannian edellinen suuri kansainvälinen poptähti, edesmennyt Amy Winehouse, rosoisella dekadenssillaan kappaleen Adelea komeampaan ja elämänmakuisempaan lentoon.

Adele kuvattiin marraskuun Rolling Stone -lehden kanteen. Vasempaan käteen tatuoitu teksti ”paradise” on kunnianosoitus laulajan pienelle Angelo-pojalle. ”Hän on minun paratiisini”, on Adele sanonut.
Adele kuvattiin marraskuun Rolling Stone -lehden kanteen. Vasempaan käteen tatuoitu teksti ”paradise” on kunnianosoitus laulajan pienelle Angelo-pojalle. ”Hän on minun paratiisini”, on Adele sanonut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat