Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taru Valjakan sopraano soi luonnonihmeen tavoin

Loistelias äänite saa täydet viisi tähteä.

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki

Klassinen Taru Valjakka. Fuga. ★★★★★

Sopraanoeliittiimme pitkään kuulunut Taru Valjakka (s. 1938) nousee äänitteillä (1973–80) arvoon arvaamattomaan. Voi ihailla rautaisen ammattilaisen laulamisen puhtautta ja ilmaisun luontevuutta. Äänen ydin on kirkas.

Paavo Berglundin tutkittu orkesteriosuus Bournemouthin sinfoniaorkesterin kanssa luo vankan pohjan Jean Sibeliuksen Luonnottaren unelmaesitykselle.

Valjakan ääni toimii Luonnottaressa luonnonilmiön kaltaisen ihmeen tavoin. Se poimii helposti korkeat sävelet eri voimavaihteluineen. Sopraano soi aina kauniina ja tarvittaessa täyteläisenä, muttei koskaan pinnistettynä.

Aulis Sallisen Neljä laulua unesta on Valjakalle omistettu, ja hän esittää ne oopperamaisen dramaattisesti. Numerot Bachin, Händelin ja Haydnin kirkkoteoksista Tapani Valstan urkusäestyksellä esittelevät Valjakan erään tärkeän toiminta-alueen.

Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen suosikkilaulut Ralf Gothónin kera ihastuttavat tyttömäisellä äänellään ja fraasien eheydellään. Niiden kansanlaulunomaisuus hurmaa.

Leif Segerstamin johtama Itävallan radion sinfoniaorkesteri yhdistettynä Taru Valjakan oivalliseen saksan lausuntaan ja ehjään vokaaliseen linjaan synnyttävät Alban Bergin Seitsemästä varhaisesta laulusta suurta lied-tulkintataidetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat