Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superbändi teki tribuutin suomijazzareille

Kulttuuri
 
Micke Keysendal
Torbjörn Zetterberg (vas.), Reine Fiske, Jonas Kulhammar ja Johan Homegard ovat Svenska Kaputt.
Torbjörn Zetterberg (vas.), Reine Fiske, Jonas Kulhammar ja Johan Homegard ovat Svenska Kaputt. Kuva: Micke Keysendal

Jazz Svenska Kaputt: Suomi. Moserbie. ★★★★

Kun levyn nimeksi on annettu Suomi ja sen sinivalkoinen design tuo mieleen 1960-luvun Otavan kirjallisten äänilevyjen pienieleisen modernin kansitaiteen, on vaikea olla suhtautumatta siihen jonkinlaisena tribuuttina. Erityisesti kun levyllä on kappaleet nimeltä Paroni ( Seppo ”Paroni” Paakkunaisen mukaan), Vesaaltonen ja Keijsaren (arvatenkin Matti ”Keisari” Oilingin mukaan).

Silti: Tämä Svenska Kaputtin toisen levyn sisältö ei anna mitään viitteitä taiteellisesta kunnianosoituksista eilisen suomalaisille jazz- ja jazzrocktähdille, paitsi ehkä taiteelliselta hengeltään. Kyse on itsenäisestä vapaasta jazzilmaisusta, joka hetkittäin ryöpsähtää rockin puolelle, pysyen silti kaukana mistään niin sisäsiististä kuin fuusiosta.

Paronin jousella ja kontrabassolla soitettu folkteema antaa myötä baritonisaksofonin modaaliselle jazzille, rockkitaralle ja rumpujen irralliselle marssirytmille, mutta sen 1970-lukuun viittaava perinnetietoisuus ei ole mitenkään alleviivatusti tuttua suomalaisesta jazzista.

Svenska Kaputt ei varmaan sano useimmille mitään, mutta sen soittajat ovat tuttuja eri yhteyksistä – kitaristi Reine Fiske ja rumpali Johan Holmegard Dungenista, basisti-pianisti Torbjörn Zetterberg Anna Järvisen yhtyeestä ja puhaltaja Jonas Kulhammar eri jazzyhtyeistä ja soundtrackeilta.

On vaikea sanoa onko Vesaaltonen kontaminaatio kahdesta Fisken suomalaisesta suosikista, Edward Vesalasta ja Juhani Aaltosesta, vai erikoisesti kirjoitettu kunnianosoitus Tasavallan Presidentin rumpalille Vesa Aaltoselle. Fisken kaikuisan kitaran varassa hitaasti kasvava maalailevan psykedeelinen kappale ei anna siihen musiikillisia viitteitä.

Komeimmillaan levy on Paronin lisäksi spirituaalisen jazzin messuavia harmonioita tavoittelevassa Keijsarenissa.

Knotan
Johan Holmegard (vas.), Reine Fiske, Torbjörn Zetterberg ja Jonas Kulhammar ovat Svenska Kaputt.
Johan Holmegard (vas.), Reine Fiske, Torbjörn Zetterberg ja Jonas Kulhammar ovat Svenska Kaputt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat