Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi liveboksi on hyvän sään Weather Reportia

Kulttuuri
 
The Zawinul Archive Media Library
Weather Reportin Joe Zawinul (vas), Wayne Shorter, Peter Erskine ja Jaco Pastorius.
Weather Reportin Joe Zawinul (vas), Wayne Shorter, Peter Erskine ja Jaco Pastorius. Kuva: The Zawinul Archive Media Library

Jazz Weather Report: The Legendary Live Tapes 1978–1981. Columbia Legacy. Neljä levyä. ★★★★

Rytmimusiikkeja omaksi tunnistettavaksi tyylikseen yhdistellyt Weather Report oli huomattavan osan vuosistaan (1970–86) yksi maailman tunnetuimmista jazzbändeistä, tai pikemminkin jazzin brändeistä.

Sen perustajien ja keskeisten säveltäjien, saksofonisti Wayne Shorterin ja kosketinsoittaja Joe Zawinulin, kanssa soitti erilaisissa muodostelmissa viidessätoista vuodessa yli kaksikymmentä basistia ja rumpalia.

Mitä yksittäisistä kokoonpanoista muistellaan eniten? Ehkä tätä pitkäikäisintä, jossa Shorterin ja Zawinulin rinnalla solistiset paikkansa lunastivat kirkkaasti sekä bassokitaristi Jaco Pastorius että rumpali Peter Erskine. Mutta molemmat olivatkin liittyessään (1976, 1978) vielä nuoria ja nälkäisiä, reilusti alle kolmekymppisiä.

Julkaisemattomista konserttitallenteista koottu neljän levyn ja yli neljän tunnin The Legendary Live Tapes 1978–1981 muistuttaa, että tämä muodostelma oli vanhempia vuosikertoja sähäkämpi ja jännitteisempi juuri Pastoriuksen ja Erskinen ansionsa.

Kansio päihittää myös Weather Reportin edellisen ja ainoan postuumin konserttijulkaisun (Live and Unreleased, 2002), joka oli koottu kokoonpanoja ja vuosia vapaamielisesti sekoittaen.

Tallenteita on nyt vain kolmelta vuodelta: toinen puoli vuodelta 1978, jolloin Weather Report kiersi maailmaa poikkeuksellisesti kvartettina ja toinen puoli vuosilta 1980–1981, jolloin ryhmän täydensi kvintetiksi lyömäsoittaja Robert Thomas, Jr.

Tämä historian viimeinen suuri Weather Report kävi kiertueella myös Kulttuuritalolla lokakuussa 1980.

Tästä yhtyeen viimeisestä Helsingin konsertista kansiossa ei ole ainuttakaan tallennetta, mutta melko läheltä kuitenkin, kuutta viikkoa myöhemmin Lontoosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat