Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Coldplayn irtiotto on yhä varovainen

Kulttuuri
 
MARIO ANZUONI
Coldplay ja laulajansa Chris Martin esiintyivät marraskuun lopussa Los Angelesissa American Music Awards -palkintojuhlassa.
Coldplay ja laulajansa Chris Martin esiintyivät marraskuun lopussa Los Angelesissa American Music Awards -palkintojuhlassa. Kuva: MARIO ANZUONI

Rock Coldplay: A Head Full of Dreams (Parlophone) ★★★

Perjantaina ilmestynyt Coldplayn seitsemäs albumi on Adelen uuden levyn jälkeen vuoden odotetuin uusi poplevy.

Sen julkaisussa jännitetään levymyyntimääriä ja sitä, tuleeko levy saman tien myös suoratoistopalveluihin. Edellinen levy tuli vasta kuukausia cd-julkaisun jälkeen.

Toinen asia on, onko A Head Full of Dreams -albumilla oleva musiikki kaiken spekuloinnin arvoista.

On se ainakin kalliin ja suurieleisen kuuloista. Se ei ole Coldplayn tapauksessa yllätys, sillä yhtyeen musiikkia on pidetty jo vuosia nykyaikaisen stadionrockin mittapuuna. Levyn musiikki kuulostaa ensimmäisistä tahdeista alkaen tunnistettavalta Coldplaylta.

Albumin avaava nimikappale on muutenkin Coldplayta vahvimmillaan. Se on hymnimäinen ja rivakalla rytmillä kulkeva. Woo-oota laulavat kuorot ovat kuin hyvien ja vielä parempien välisen jalkapallo-ottelun katsomosta, vähän kuin seitsemän vuoden takaisessa Viva la Vida -hitissä.

Perussävelen ympärillä pyörivä bassokuvio ja kitaran tempoon lukittu rytminen kaikukaan eivät tunnu enää U2:lta lainatuilta, niin kauan Coldplay on niitä käyttänyt ominaan.

Jo edelliseltä albumilta odotettiin Coldplaylta jotain muuta kuin tavaramerkkimäistä ja samalla tylsäksi käynyttä ominaissointia. Radikaalia irtiottoa ei kuitenkaan tullut eikä tule tällä uudella levylläkään.

Yritystä on: Hymn for the Weekendissä on Aviciin ohjelmoima r&b:n syke, intron laulaa Beyoncé ja singlehitti Adventure of a Lifetime on norjalaisen Stargate-tiimin kanssa tuotettua napakkaa tanssipoppia. Kokeilevinta musiikki on lyhyillä väliraidoilla. Kaleidoscopessa kuullaan presidentti Barack Obaman puhetta ja pätkä hänen lauluaankin.

Coldplayn mielipiteitä jakava ominaissointi perustuu Chris Martinin nuhaisen melankoliseen ääneen. A Head Full of Dreamsin teksteissä kuuluvat Martinin ja näyttelijä Gwyneth Paltrow’n kariutuneen avioliiton jälkikaiut.

Yksinkertaisinta ja puhuttelevinta melankolia on pianovetoisessa Everglow-balladissa. Paltrow vierailee kappaleessa, tosin vain yhden hey-hey -taustalaulufraasin verran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat