Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Simon Rattle ja Hannu Lintu kiilaavat Sibelius-tulkinnoillaan suurmestareiden joukkoon

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Ville Männikkö
Sir Simon Rattlen lyömäsoitintausta kuuluu Sibelius-levytyksissä napakkana rytmiikkana.
Sir Simon Rattlen lyömäsoitintausta kuuluu Sibelius-levytyksissä napakkana rytmiikkana. Kuva: Ville Männikkö

Klassinen Sibelius: Sinfoniat 1–7. Berliinin filharmonikot, joht. Sir Simon Rattle. Berliner Philharmoniker Recordings, 2 bluray + 4 cd. ★★★★★ Sibelius: 7 sinfoniaa. RSO, joht. Hannu Lintu. Arthaus Musik, 3 bluray tai 5 dvd. ★★★★★

Makeaa on nyt mahan täydeltä, lähes ähkyyn saakka! Jean Sibeliuksen sinfonioista on saatu juhlavuoden kuluessa useita uusintajulkaisuja ja ainakin kolme uutta sykliä.

Sibelius: Sinfoniat 1-7; Sibelius: 7 sinfoniaa.

Nimi: Sibelius: Sinfoniat 1-7; Sibelius: 7 sinfoniaa.

Julkaisija: Berliner Philharmoniker Recordings; Arthau Musik

Laji: Klassinen

Maa: Saksa; Suomi

Vuosi: 2015

Esittäjä: Berliinin filharmonikot; Radion sinfoniaorkesteri

Nyt arvioinnissa on kaksi viimeisintä, sykähdyttävää taltiointia. Sir Simon Rattle ja Hannu Lintu kiilaavat niillä suurmestareiden joukkoon. Samalla Sibelius näyttäytyy nousukiidossa olevana sinfonian klassikkona.

Janne kokee vihdoin komean revanssin Saksassakin, unelmiensa musiikkimaassa, jossa hänelle jäi haaveeksi Berliinin filharmonikoiden valloitus koko konsertin johtajana. Myöhemmin vastaanottoa synkensivät Theodor Adornon kritiikki ja kolmannen valtakunnan varjo.

Rattle tekee komean sarjan valio-orkesterinsa kanssa ja kirvoittaa berliiniläisyleisöstään jopa riehakkaat suosionosoitukset.

Tukena on koeteltu äänitystekniikka ja orkesteri, josta irtoaa tarvittaessa megatehoja.

Päähuomion vie orkesterin uhkean romanttinen, lähes oopperamaisen dramaattinen sointi. Niinpä II sinfonian hidas osa laulaa keskivaiheilla Puccinin tavoin, III sinfonian finaali tuo paikoin mieleen Wagnerin Ringin Hagen-musiikin.

Rattlen lyömäsoitintausta kuuluu napakkana rytmiikkana. III sinfonian alun tempo toimii: osa tulvii juurevaa iloa ja somia lintukohtauksia. V sinfonian avausosan jälkipuoliskon harmoninen labyrintti pyörii ryhdikkäänä.

IV sinfonian Rattle karakterisoi rohkeasti, saa soimaan modernin ja sakraalin liittona ja johtaa vetistelemättä loppuun.

Jouset laulavat lempeinä ja uhkeina VI sinfoniassa, renessanssin ja suomalaisuuden yhdistelmänä. VII sinfonian lopussa hehkuu valkoinen metalli.

Simon Rattlen sykli on mallikas eurooppalainen kokonaisuus, jota pienet balanssi- ja tempo-ongelmat eivät liiemmälti häiritse.

Hannu Linnulla on kotikenttäetuna suomalaisen esitystradition ja kulttuurihistorian tuntemus. Hän onkin tehnyt pelottoman valinnan: esityksiä edeltävät johdatukset Sibeliukseen elinympäristöön ja taiteeseen.

Linnun ratkaisua voi ihailla, sillä saamme olennaista tietoa Sibeliuksen uran kehityksestä sekä kapellimestarin itsensä omaksumisprosessiin liittyvistä haasteista. Fiksun muusikon puhetta on ilo seurata. Siihen lomittuvat Ylen kanavilla nähdyt, nokkelista aiheista kehitellyt 10-minuuttiset videopätkät.

Samalla kun tunnustaa Linnun ansiot, huomaa, että puhuminen on toisinaan vaikeaa – ja urakka vielä hankaloituu Sibeliuksen loppusinfonioita käsiteltäessä. Osittain moinen johtuu itse musiikista, Sibelius kun muovasi sävelpuhuntaansa ajan myötä, osittain musiikkiterminologiamme epämääräisyydestä.

”Pää- ja sivuteemat”, ”kertaukset” ja ”kehittelyt” eivät riitä kuvaamaan etenkään kypsän ja myöhäisen Sibeliuksen musiikin ydintä. Musiikin prosessimaisuus ja muotojen muuntuminen, aineksen, aiheiden, teemojen, kuvioiden, kulkujen, melodioiden, eleiden ja karaktereiden moninainen yhteenkietoutuminen vaatisivat usein uudenlaista puhetapaa.

Onneksi Hannu Lintu tietää muusikkona sen, miten itse musiikki puhuu. Hänen terästäytymisensä ja syventymisensä kapellimestarina lumoaa.

RSO etevine soittajineen on tehnyt Linnun johdolla roimasti yli viiden prosentin ”tuottavuusloikan”! Sibeliuksen usein ongelmaisiksi koetut orkestraaliset ja tempolliset haasteet on otettu vastaan ja likipitäen selvitetty. Musiikki lentää korkealla kotkan ja joutsenenkin siivin.

Musiikkitalo mahdollistaa monikanavaisilla kuvaäänitaltioinneilla erinomaisen erottelun ja balanssin, mitä ei aina salissa huomaa. Niinpä Lintu saavuttaa ihmeteltävän tarkkuuden ja energian sinfonioissa.

Jotkin tempot ovat historiallisia äänitteitä hitaampia. Räväkämpiä kontrasteja voisi olla enemmänkin. Onneksi Linnun otteessa kehkeytyy monumentaalisuutta, joka huipentuu räjähtäviin tehoihin, etenkin II, IV, V ja VII sinfoniassa.

III sinfonian lopussa on kerrankin riittävästi C-duuria.

Hannu Lintu upottaa kuulijan pitkään ja kestävään huumaan!

Heidi Piiroinen / HS
Hannu Lintu johdattelee kuulijat levyillä Sibeliukseen elinympäristöön ja taiteeseen.
Hannu Lintu johdattelee kuulijat levyillä Sibeliukseen elinympäristöön ja taiteeseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat