Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dap-Kings ja Brian Setzer ovat joulumusiikin piristäviä häiriötekijöitä

Kulttuuri
 
Debra L Rothenberg
Brian Setzer soitti joululaulujaan 1. joulukuuta New Yorkissa.
Brian Setzer soitti joululaulujaan 1. joulukuuta New Yorkissa. Kuva: Debra L Rothenberg

Joulumusiikki Sharon Jones & The Dap-Kings: It's A Holiday Soul Party! Daptone ★★★★ The Brian Setzer Orchestra: Rockin' Rudolph Surfdog ★★★

Joululevyihin tulisi suhtauduttua suuremmalla mielenkiinnolla, jos niistä löytyisi useammin samanlaista otetta kuin newyorkilaisella retro-soulyhtyeellä The Dap-Kingsillä.

It's A Holiday Soul Party; Rocking Rudolph

Nimi: It's A Holiday Soul Party; Rocking Rudolph

Julkaisija: Daptone; Surfdog

Laji: Soul; rock

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Esittäjä: Sharon Jones & The Dap-Kings; The Brian Setzer Orchestra

Kyse on lopulta silkasta luovuudesta: kyvystä sovittaa vanhat klassikot tyystin uuteen kuosiin valahtamatta epäkunnioittavaksi perinteitä kohtaan.

The Dap-Kingsin versiot Silent Night- ja White Christmas -ikivihreistä ovat oiva näyte tästä.

Ensimmäinen on hiipivä, eteläisen Memphisin jättömaiden suistossa uitettu kapakkablues, jossa synnin sekaan on lorautettu vähintään fingerporillinen gospelin hengellisyyttä.

Jälkimmäinen puolestaan on kiihdytetty holtittomaksi nousuhumalaiseksi northern souliksi, jonka soidessa tulee tarve kantaa joulukuusi äkkiä turvaan, tai vähintään puhaltaa kynttilät.

It's A Holiday Soul Party! on joululevy, jota ei ole väkisin sovitettu ”joulun harmonisen hengen” raameihin. Siksi sen parissa myös viihtynee vielä loppiaisen jälkeenkin.

Brian Setzer Orchestran yhdeksästä albumista Rockin' Rudolph on jo peräti kolmas joululevy. Tämä kertonee entisen Stray Cats -keulakuvan nykysijainnista popmarkkinoiden nelikentässä.

Vanhasta swingistä ammentavan amerikkalaisen viihdemusiikin yleisöä on nyt keski-ikäinen keskiluokka Yhdysvalloissa ja Japanissa. Se maksaa mielellään viihdespektaakkeleista, mutta sitä eivät välttämättä enää kiinnosta entisen rockabilly-kapinallisen studiolevytykset – ellei kyseessä ole sesonkituote.

Siksi Setzer varoo myös Rockin' Rudolphilla astumasta liian etäälle 1950-lukuisesta Las Vegas -joulusta. Sovinnaisen pintakoreilun ja tyylitajuisen soiton seasta sojottaa kuitenkin piristäviä häiriötekijöitä.

Mehevin on Rockabilly Rudolph -novelty, joka synnyttää vallattomia mielikuvia joulupuun ympärille örveltävistä, tonttulakilla kaljunsa peittävistä, punanenäisistä teddypojista.

Sellaisen näkymän edessä saattaa japanilainen yritysjohtajakin epähuomiossa köhäistä glögit väärään kurkkuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat