Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beatlesin 1+ -paketti tarjoaa kunnostetut videot – uusilla miksauksilla on vähemmän merkitystä

Viime vuosikymmenen myydyin levy paketoitiin uudelleen.

Kulttuuri
 
Parlophone
Kuva: Parlophone

Pop

The Beatles: 1+. Cd+2dvd. Apple Corps

The Beatlesin 1 oli viime vuosikymmenen myydyin levy maailmassa. Se sisälsi yhtyeen 27 Yhdysvaltain ja Britannian listaykköstä. Levyä on myyty yli 31 miljoonaa kappaletta.

1+ sisältää uudet miksaukset materiaalista sekä laajimmassa paketissa peräti 50 restauroitua videota. Restaurointiprosessia on myös mainostettu näyttävästi.

Miksauksissa The Beatles ja huipputuottaja George Martin panostivat vuoteen 1968 ja The Beatles -tuplalevyyn (”White Album”) asti monomiksauksiin, eikä yhtyeen jäseniä juuri nähty studiossa stereomiksausten aikaan.

George Martinin poika Giles Martin käyttää kolmessa ensimmäisessä raidassa pohjana monomiksauksia. Sen jälkeen hän yrittää yhdistää miksausten parhaita puolia ja tuoda stereomiksauksissa laulun keskemmälle stereokuvaa. ”Beatlesin maailmassa tilanne oli se, että jos musiikin sai kuulostamaan aggressiivisemmalta, sitä he halusivat”, Giles Martin selittää BBC:n haastattelussa osin omalaatuisiakin ratkaisujaan.

Tulosta on ylistetty, vaikka laatu vaihtelee. Love Me Do -singlen kaltaisissa ensimmäisissä levytyksissä on nyt enemmän potkua. Erottelukyky on suurempi, joten esimerkiksi John Lennonin rytmikitaraa voi seurata vaivattomammin.

The Beatlesin tuotannossa selkeys ei kuitenkaan aina ole hyve. Esimerkiksi Lennonin ja Paul McCartneyn stemmalaulussa ei oikeastaan kannattaisi kuunnella liian tarkasti kahta erillistä laulajaa, vaan ihailla äänten sulautumista yhteen.

Ja vaikka varhaiset singlet soivat upeasti, myöhäisempi Beatles – esimerkiksi George Harrisonin Something – soi edellisen sukupolven stereomiksauksena mielestäni viettelevämmin ja avoimemmin kuin nyt.

5.1 -miksaukset ovat vielä oma lukunsa, joten pähkäiltävää riittää.

Pähkäily jatkuu miettiessä minkälaisen 1+-edition valitsisi pukinkonttiin. Videoita arvostava valinnee yhden cd:n ja kahden dvd-levyn paketin, johon kuuluu myös 124-sivuinen kirjanen.

Dvd-levyjen viidestäkymmenestä promofilmistä pieni osa on keikkatallenteita. The Beatles nähdään esimerkiksi Gröna Lundilla Tukholmassa esittämässä upouutta lauluaan She Loves You ja Pariisissa rokkaamassa sopivan hikisen Hard Day’s Nightin. Monella promofilmillä yhtye tietysti vain näytteli soittamista kieli visusti poskessa. Näytteeksi käy Lennonin velmuilu oheisen videon alussa ja lopussa.

On myös tapauksia, joissa soitto tulee nauhalta ja laulu osin livenä. Näin tapahtuu esimerkiksi oheisella Revolution-filmillä, joka nauhoitettiin 4. syyskuuta 1968. Musiikkitausta tulee 1+-kirjasen tietojen mukaan aikaisemmin tehdyltä miksaukselta, samoin taustalaulut. Päälle saadaan kuitenkin Lennonin filmauksen aikana tekemä uusi lauluraita sekä McCartneyn ja Harrisonin lisästemmat eli hauskat shoobe-doo-wopit.

Hey Bulldog -filmillä soi levytys, mutta filmi itse on tehty tuosta levytyssessiosta eivätkä yhtyeen jäsenet erikseen näyttele laulamista ja soittamista. Meininki on tuoreempaa ja innostuneempaa kuin myöhemmän Let It Be -session filmauksissa. Oheinen video kertoo Hey Bulldogin kuvauksista.

Kevyimmätkin promofilmit ovat hauskaa ajankuvaa, ja osa materiaalista on taiteellisesti aivan korkeatasoista lyhytelokuvaa. Kommenttiraidalla Paul McCartney ja Ringo Starr muistelevat, millaista oli ratsastaa hevosilla Penny Lanen promofilmissä, vaikka ratsastustaitoa ei ollut ja Ringo Starria jouduttiin usein odottelemaan hevosen karautettua kuvasta.

Paul McCartney muistaa myös miten kivaa oli tehdä Strawberry Fields Foreveristä ruotsalaisvaikutteinen taidefilmi ” Ingmar Bergmanin tyyliin”. A Day in the Lifesta taas saadaan valloittavaa, joskin tuttua filmimateriaalia mestariteoksen levytyssessiosta.

Mukana on myös vasta vuosikymmeniä yhtyeen hajoamisen jälkeen koottuja promovideoita, kuten 2013 työstetty Words of Love -ohjaus vanhasta filmimateriaalista, valokuvista sekä uudesta animaatiosta. Sillä mainostettiin On Air – Live at the BBC Volume 2 -levyä.

Jos itse 1-albumi tuntui aikoinaan vähän turhalta Beatlesin koko tuotannon tuntijoille, 1+ on restauroitujen filmiaarteiden ja kommenttiraitojen vuoksi kiintoisampi tapaus. Restauroinnin vaikutusta voi katsella esimerkiksi seuraavalta videonäytteeltä.

Jos videot kiinnostavat, ostos voi siis olla aivan perusteltu. Uusiin miksauksiin voi silti suhtautua varauksellisestikin.

Varovasti väittäisin, että musiikkiin keskittyessä nautinnollisinta on yhä kuunnella joko mahdollisimman alkuperäisiä vinyylejä tai The Beatles in Mono -boksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat