Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen säveltäjä Anders Hillborg tekee ihmeitä

Viisi tähteä saavalla Sirens-levyllä seireenit houkuttavat lasisella laulullaan.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Klassinen Anders Hillborg: Sirens. Tukholman filharmonikot, Oramo, Salonen. BIS. ★★★★★

Ruotsalainen säveltäjä Anders Hillborg tekee ihmeitä modernin musiikin vakiotyökaluilla.

Klusterit eli tiheät sävelkimput, kimmeltävät spektrisoinnut ja ryöppyävät puhallinkuviot tekevät orkesterista surrealistisen olennon, joka oudolla puhahtelullaan vetää kuulijaa hypnoottisesti puoleensa.

10-minuuttinen Beast Sampler kertoo nimessään Anders Hillborgin musiikin kaksi peruspiirrettä: eläimellisyyden tai hirviömäisyyden ja tutuista osasista vieraaksi koostetun soinnin. Sitä vain höristelee korviaan ja ihmettelee, mistä tuokin ääni oikein tulee.

Suruton keinovarojen yhdistely vapauttaa muodon, kuten Cold Heatissa, jonka huokuvat jättipalkeet saavat väistyä pomppivien jousien ja lyömäsoitinkarnevaalin tieltä palatakseen entistä pelottavampina.

Levyn pääteos, puolituntinen Sirens on kuitenkin erilainen, hiljainen ja kylmänkaunis. Sopraanot Ida Falk Winland ja Hannah Holgersson houkuttelevat Odysseusta lasimaisen vaarallisella laulullaan lasiharmonikan etäisesti ujeltaessa ja orkesterin väristessä epätodellisesti naisäänten dominoiman kuoron rinnalla.

Samaa instrumentaalista puhtautta edustaa Gunnar Ekelöfin runoon sävelletty O dessa ögon.

Tukholman filharmonikoita johtaa kapellimestarien ykkösketju, kukin itselleen omistetun teoksen: Sakari Oramo Beast Samplerin, David Zinman Cold Heatin ja Esa-Pekka Salonen Sirensin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat