Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sueden angstiset nuoret ovat kasvaneet aikuiseksi

Kulttuuri
 
Mick Hutson / Redferns
Brett Anderson (vas.), Simon Gilbert, Bernard Butler ja Mat Osman muodostivat Sueden alkuperäiskokoonpanon.
Brett Anderson (vas.), Simon Gilbert, Bernard Butler ja Mat Osman muodostivat Sueden alkuperäiskokoonpanon. Kuva: Mick Hutson / Redferns

Rock Suede: Night Thoughts. Warner Music.

★★★★

Uransa alkutaipaleella Suede lauloi angstisista nuorista, jotka janosivat suurkaupungin glamouria makuuhuoneissaan. Nyt yhtyeen laulaja ja sanoittaja Brett Anderson, 48, on palannut taas öisiin ajatuksiin, mutta enää hänen uniaan eivät vaivaa nuoruuden haaveet, vaan keski-ikäisen huolet: lasten turvallisuus, ikääntyvät vanhemmat, riittämättömyys puolisona.

Jos näin arkinen lähtökohta sanoituksille tuntuu lattealta verrattuna Sueden huumeita ja seksiä tihkuvaan menneisyyteen, on yhtye kuitenkin osannut ihailtavalla tavalla verhota Andersonin pelot isoon, elokuvalliseen draamaan. Suurin yksittäinen tunnelman luoja ovat levyn jouset, joita Suede ei ole koskaan ennen käyttänyt yhtä massiivisessa mittakaavassa.

Night Thoughtsin musiikki on äänitetty pääosin ennen kuin Anderson oli kirjoittanut sanaakaan, eikä sanoitusten keski-ikäinen perspektiivikään edusta ideaalitasolla Sueden ikuiseen dekadenttiin nuoruuteen ankkuroitua imagoa, mutta silti albumi toimii yhtenäisemmin kuin oikeastaan yksikään yhtyeen kolmesta edellisestä levystä. Anderson osoittautuu uskottavammaksi laulaessaan rehellisesti omista tunteistaan kuin jahdatessaan jotain suedemaista mielikuvamaailmaa.

Night Thoughtsin kappaleet ovat luotettavaa klassista Suedea, ilman yllätyksiä, ilman häiriötekijöitä. Outsiders, No Tomorrow ja Like Kids ovat selkeimmät hitit, joiden stadionangst tuo mieleen Trash-levyn glamrockin. Koskettavimmillaan yhtye on Scott Walkerin melodraamaa tavoittelevassa I Can’t Give Her What She Wants -balladissa, joka osoittaa ainakin sen, että keski-ikäisyys pukee Brett Andersonia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat