Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahler onkin nyt mukava!

Suomalaisten Gustav Mahler ei ole enää angstinen ulkopuolinen, vaan mainio seuramies

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Hannu Lintu löysikin Gustav Mahlerin partituurista angstista vapaata musiikkia.
Hannu Lintu löysikin Gustav Mahlerin partituurista angstista vapaata musiikkia. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Klassinen. Gustav Mahler: Sinfonia nro 1, Blumine. Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestarina Hannu Lintu. Ondine. ★★★★

Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin (RSO) Gustav Mahler -levy on niin korvia hellivää hifistelyä, että se sai kertaamaan saman orkesterin vanhempia Mahler-taltiointeja.

Miten RSO:n Mahler-sointi on muuttunut?

Gustav Mahler (1860–1911)
Gustav Mahler (1860–1911)

Nuoren Jukka-Pekka Sarasteen Mahlerin viides sinfonia (Virgin 1991) osoittaa RSO:n osanneen valtavasti silloinkin. Trumpetti- ja käyrätorvisointi ovat hätkähdyttävän upeita, mutta jousisto kuuluu äänityksessä kuin eri huoneesta. Saman yhdistelmän Mahlerin kuudes sinfonia löytyy yhä Ylen Elävästä arkistosta. Germaanisempaa jousisointia Saraste on saanut tällä vuosituhannella levyttäessään Mahleria WDR Köln -orkesterinsa kanssa.

Sarasteen seuraajan Sakari Oramon Mahler-konsertit laajensivat RSO:n sointikirjoa. Oramon Mahler on kokeilunhaluista, kuten myös ensimmäisen sinfonian (Titaani) levytys Tukholman filharmonikkojen kanssa osoittaa.

Oramon seuraaja Hannu Lintu kokeilee samassa Titaanissa ehkä vähemmän, mutta saa RSO:n soimaan miellyttävästi ja puhtaasti.

Kuulokuva myötäilee Musiikkitalon akustiikkaa. Hiljaiset sävyt kantavat siis vaivatta, mikä rentouttaa jousistoa. Balanssi on useimmiten täydellinen. Koko massiivinen partituuri läpivalaistuu.

Mutta suurissa huipennuksissa sali hillitsee soinnin fyysisyyttä hieman liikaa, mikä heijastuu myös levytykseltä.

Mahlerin ensimmäinen sinfonia tuntui joistakin aikalaisista sokeeraavan mauttomalta, ja kyllähän nerokas nuori kapellimestari-säveltäjä provosoi vanhoillisia myös tahallaan.

Niinpä luonnonääniä linnunlauluineen tulvii ensimmäisessä osassa, toinen osa on rehvakkaan maalaismainen ja kolmas osa tekee Jaakko kulta -melodiasta kaanonia ja surumarssia vain leikkautuakseen renkutukseen ja klezmer-sävyihin.

Mahleri: Sinfonia nro 1

Nimi: Mahleri: Sinfonia nro 1

Julkaisija: Ondine

Laji: Klassinen

Maa: Suomi

Vuosi: 2015

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu

Finaalissa kaikki langat yhdistetään. Ekstrana kuullaan vielä Blumine, sinfonian alkuperäisversion toinen osa.

Linnun ja RSO:n kanssa tuo kaikki kuulostaa täysin luontevalta, todella taitavasti koostetulta ”hyvältä musalta” ja Mahler leppoisalta narsistilta ja mukavalta seuramieheltä.

Yleensähän Mahler-kuva nähdään toisin. Säveltäjä oli omasta mielestään ”kolmasti koditon: böömiläinen itävaltalaisten keskuudessa, itävaltalainen saksalaisten keskuudessa ja juutalainen koko maailman silmissä”.

Nyt moinen vieraantuneisuus ja angsti loistavat poissaolollaan.

Yleisradiossakin on kysytty, miksi suomalainen julkisen palvelun orkesteri levyttää keskieurooppalaista perusohjelmistoa.

Vaihtoehtojahan riittää. Vanhoista legendoista esimerkiksi Leonard Bernstein eläytyi Mahlerin megalomaaniseen persoonaan Wienin filharmonikkojen kanssa unohtumattomasti, ja kuolemansairas Claudio Abbado teki Luzernin festivaalin Mahler-esityksistä hartaushetkiä, joissa profaanistakin tuli pyhää.

Toisaalta jos kaupallinen levy-yhtiö halusi tehdä tuon RSO-konserttiviikon ohjelmasta levytyksen, ongelma ei ole valtava. Ohjelmahan harjoitettiin kuntoon jo konserttia varten, ja konsertti oli pitkään Yle Areenassa.

Konserttitallenteessa soitettiin alukkeita muistaakseni välillä terävämminkin. Levytys on vähän pyöristelevämpi ja ehkä sitä kautta myös soinnikkaampi.

Hannu Linnun karisma täyttää salin kuin salin, mutta tämä taltiointi ei ole egoistinen eikä toisaalta myöskään pyhyysvaikutelmia haikaileva.

Ote on jotenkin hykerryttävän ongelmaton: tämä sinfonia nyt vaan on erinomainen sävellys, ja sen soittamisesta erinomaisesti tulee hyvä olo.

Myös kuulijalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat