Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokia Traoré laulaa koskettavasti Malista, kodista ja maailman palosta

Malilaislaulajan versio Billie Holidayn Strange Fruitista on karmivan hieno.

Kulttuuri
 

Maailmanmusiikki Rokia Traoré: Né So. Nonesuch Records. ★★★★

Jos joku, niin malilainen Rokia Traoré osaa tämän: sekoitella sopivassa suhteessa länsiafrikkalaista ja länsimaista musiikkia. Siksi se osuu suomalaiseenkin. Lujaa.

Laulajan kuudes levy on aiempaa intiimimpi ja tummanpuhuvampi.

Sointi nojaa vain muutamaan avainsoittimeen: muhevaan sähköbassoon, malilaisen Mamah Diabatén ngoniin (länsiafrikkalainen luuttu), rumpuihin sekä pariin tiukkakomppiseen kitaraan. Tulos on sopivan kevyt ja orgaaninen.

Levyn tuottajana on toiminut jälleen John Parish, joka tunnetaan PJ Harveyn taustalta. Vierailijana on muun muassa Led Zeppelinin alkuperäisjäsenenä tunnettu multi-instrumentalisti John Paul Jones.

Kaiken keskelle nousee Traorén oma sydänverinen, paikoin käheä ja raastavakin laulu, joka tulee todella lähelle. Hyvä niin, sillä Traorélla on sanoma: hän haluaa, että ihmiset kunnioittaisivat toisiaan.

Tummien sävyjen taustalla ovat Traorén henkilökohtaisen elämän vaikeudet, mutta myös karmea tilanne Malissa ja muualla maailmassa. Diplomaatin tyttärenä ympäri maailmaa asunut Traoré muutti 2009 takaisin Maliin, mutta joutui lähtemään pois sisällissodan jaloista.

Nimikappaleessa Né So (Koti) kerrotaankin uutiskatsauksen tyylisesti, kuinka maailmassa jopa yli viisi miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan vuonna 2014. Kuinka he kaipaavat kotia, rutiineja, tulevaisuutta.

Varsin informatiivisesti Traoré onnistuu kertomaan laulun sanoin myös omasta kulttuuristaan. Esimerkiksi Kolokani on koskettava kuvaus hänen omasta kotikylästään. Ô Niélé taas on pysäyttävä kunnianosoitus bambara-heimon vahvoille naisille. Niélé tarkoittaa perheen esikoistytärtä ja myös moniavioisen miehen ensimmäistä vaimoa, jolla on melkoinen vastuu ihan kaikesta – ja myös kestäminen sen kaiken keskellä.

Erittäin kiinnostavaa, erittäin koskettavaa.

Onneksi ranskan- ja bambarankieliset sanat löytyvät levyn kannesta myös englanniksi.

Kaikkein syvimmin ainakin tällaiseen länsimaisen kulttuurin kasvattiin osuu levyn ainoa cover: Billie Holidayn tunnetuksi tekemä Strange Fruit. Se kertoo Yhdysvaltain etelävaltioiden mustien ihmisten raaoista lynkkauksista.

Traoré onnistuu kuiskaamaan käheällä, etualalle miksatulla äänellään kuulijan totaalisesti kananlihalle.

Vaikka aika ja paikka on toinen, kappaleen kammottava tunnelma ei kalpene esikuvalleen yhtään.

Varsinkaan kun oudot hedelmät ja puunlehdille tippuva veri eivät jääneet vain historiaan ja Yhdysvaltoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat