Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Janne Mertanen ei tee Sibeliuksen pianoteoksista väkisin elämää suurempia

Komea kokonaistaltiointi saa kriitikko Veijo Murtomäeltä täydet viisi pistettä.

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki

Klassinen Sibelius: Pianoteoksia. Janne Mertanen. Sony, 5 cd. ★★★★★

Sibelius-juhlavuoden 2015 satoa on Janne Mertasen tavattoman onnistunut säveltäjän opusnumeroitujen, alkuperäisten pianoteosten kokonaistaltiointi. Mertanen on hienoimpia romanttistyylisiä pianistejamme, mikä on suuri etu Sibeliuksen kannalta. Hän soittaa sävellyksiä kuin mitä tahansa 1900-luvun vaihteen musiikkia eikä yritä tehdä niistä elämää suurempia tai pienempiä.

Silloin, kun on tarpeen, hän esiintyy koruttomasti ja musiikki saa kauniin lyyrisen ilmeen. Mutta yhtä usein soitossa on villiyttä ja rohkeutta, jolla pienetkin teokset voivat saavuttaa yllättävän intohimoisen ilmeen ja nopeat kappaleet kirmata huimasti.

Mertasen otteessa Sibeliuksen koti- ja opiskelumusiikiksi tarkoitetut opukset ottavat paikkansa Schumannin, Griegin, MacDowellin, Tšaikovskin ja Chaminaden vastaavien teosten rinnalla.

Hän saa F-duuri-sonaatin kuulostamaan ”karjalaiselta Schubertilta” ja Kyllikin finaalin riittävän pitkältä. Sibeliuksen väitetty ”kipsipäisyys” saa kyytiä peräti seitsemässä humoreskissa.

Joskus sointi on muhkean sijaan kumea, ja jotkin väliäänet jäävät vähälle huomiolle. Mutta kaikkinensa saavutus on komea ja suositeltava, vaikka omistaisikin jo vastaavan levykokonaisuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat