Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räppäävä runoilija vaatii vallan uusjakoa

Suomeen saapuva Saul Williams törmäyttelee tyylejä levyllään

Kulttuuri
 
Onaje Scott
Saul Williams vaatii levyllään vallan uusjakoa.
Saul Williams vaatii levyllään vallan uusjakoa. Kuva: Onaje Scott

Rap, rock, runo Saul Williams: MartyrLoserKing. Caroline. ★★★★

Runoilija, näyttelijä ja muusikko Saul Williams, 44, säväytti suomalaisia viimeksi lokakuun lopussa, jolloin hän tulkitsi tekstejään jazzkvartetin kanssa Tampereen Jazz Happeningissa. Nyt hän hätkähdyttää taas, mutta ilman yhtyettä – yksi minikiertueen neljästä esityksestä on huomenna torstaina Helsingissä.

Pitkäksi venyneen julkaisutauon katkaiseva viides albumi MartyrLoserKing edustaa musiikillisesti tavanomaisempaa ”punkahtavampaa” Williamsia, vaikka juuri muuta tavanomaista siinä ei olekaan.

Hän törmäyttää saneluissaan rockin, hiphopin ja elektron erilaisia alatyylejä yhä niin, että yhdistelmän laatikoiminen on sekä turhauttavaa että turhaa, musiikin kokemisen murhaa.

Kuusi kirjaa julkaissut ja useissa elokuvissa näytellyt Williams on ennen kaikkea lavarunoilija, joka sanoo tekevänsä tekstilevyjään musiikki edellä.

Useimmista aikalaisistaan hän poikkeaa juuri yhteiskunnallisesti viritetyllä, kärjekkään kantaaottavalla tarinankerronnalla.

Temaattisella MartyrLoserKingilla pääosassa onkin samaa monimielistä nimimerkkiä käyttävä entinen itäafrikkalainen kaivostyöläinen, josta kehkeytyy varaosista väsättyine tietokoneineen uuden vallankumouksen aloittava hakkeri-aktivisti eli haktivisti.

Williams ja tuottaja Justin Warfield kuvittavat tarinan käänteitä kollaasimaisella musiikilla, joka ei päästä vastaanottaajaa vähällä, mutta on rytmisesti ja perkussiivisesti miellyttävän, yllättävän monimuotoista.

Vallan uusjakoa vaativaa tiukkaa kokonaisuutta tasoittavat akustiset ja teemoiltaan minimalistiset Horn of the Clock-Bike ja Down for Some Ignorance, jotka osoittavan tarinakerronnallisen vaihtoehdon: viesti välittyy vähemmälläkin.

Saul Williams Elmun baarissa (Telakkak. 8) to 10. 3. klo 21. Turussa ke 9.3., Tampereella pe 11.3 ja Jyväskylässä la 12.3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat