Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pianisti Aki Rissanen teki vuoden parhaan jazzlevyn

Rissasen innoittunut pianotriolevytys saa kriitikko Harri Uusitorpalta täydet viisi tähteä

Kulttuuri
 
Teemu Kuusimurto
Aki Rissasen (vas.) triossa soittavat rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen.
Aki Rissasen (vas.) triossa soittavat rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen. Kuva: Teemu Kuusimurto

Jazz Aki Rissanen Amorandom Edition ★★★★★

Pianisti Aki Rissanen on ehtinyt levyttää jazzia ansiokkaasti jo monissa eri yhteyksissä ja eri yhtyeissä. Mutta tätä yllättämätöntä yhdistelmää hän on onnistunut välttelemään aina näihin päiviin: perinteistä pianotrioa.

Ja voi olla, että tositarkoituksella sekä myös kaukoviisaasti, juuri tätä hetkeä odottaen.

Pianistin, kontrabasistin ja rumpalin tasaveroinen kokoonpano – pianotrio – on edelleen yksi jazzin keskeisimmistä ja käytetyimmistä ja siksi ehdottomasti myös vaativimmista.

Historian kirkkaassa valikoivassa kohdevalossa voisi vaikuttaa, että menneet ja nykyiset mestarit ovat levyttäneet pianotriolla jo melkein kaiken mahdollisen kiinnostavan, vaikka eivät tietysti ole.

Olisi petollista väittää, että moneen tyyliin yltävä Rissanen (s. 1980) keksii seitsemännellä albumillaan pianotrion uudelleen. Ei, ei sinne päinkään. Mutta itsensä hän ylittää nyt selvästi ja saattaa kuulostaa myös eniten itseltään – tai eniten muista erottuvalta.

Englantilaisen Edition Recordsin julkaisema Amorandom-albumi onkin kotimaisessa mittakaavassa täysosuma sekä Rissaselle mahdollisesti myös kansainvälinen läpimurto, ansaittu taiteellinen tuottavuusloikka.

Lopputulokseen on vaikuttanut varmasti se, että Rissanen, kontrabasisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen ovat voineet kypsytellä albumin materiaalia riittävän pitkään keikoilla ja kiertueilla.

Rissanen sävelsi suurimman osan kappaleista Tuula Leinosen ja Antti Peränteen maalaukselliseen piirrosanimaatioon Amorandom, jonka ensimmäinen säestetty esitys oli loppukesästä 2012 Suomenlinnan Viapori Jazzissa, kolme vuotta ennen levyn taltiointia.

Albumille päätyneissä tulkinnoissa on yhä ymmärrettävästi erilaisia visuaalisia ituja ja vaikutelmia, mutta ne eivät kuulosta piirrosanimaatioiden musiikillisilta kuvituksilta.

Amoramdom ei olekaan temaattinen tai käsitteellinen teema-albumi, vaan säveltäjä-Rissasen monien tyylillisten kiinnostusten keräilyerämäinen kooste. Ja myönteisimmässä merkityksessä – toisteisen hypnoottisista hyvinkin nykyaikaisista kappaleista vanhemman koulukunnan lyyrisiin ja klassis-impressionistisiin.

Moneen suuntaan kurottava Amoramdom voikin vaikuttaa aluksi liian monisyiseltä, mutta aikaa myöten satunnaisilta kuulostavat palaset asettuvat kyllä paikoilleen – ennen kaikkea erinomaisesti yhteen soittavan, tyypillistä virtuositeettia välttelevän yhtyeen ansiosta.

Se ei olekaan väliaikainen projekti, vaan vakituinen kokoonpano jonka muusikoilla on poikkeuksellisen paljon yhtyeistä jaettua historiaa. Lötjönen ja Mäkynen ovat soittaneet yhdessä jo toistakymmentä vuotta Five Corners Quintetista ja kuuluvat Rissasen nyt kanssa trumpetisti Verneri Pohjolan palkittuun kvartettiin.

Tavallaan Amoramdom-trio onkin Pohjolan yhtye ilman Pohjolaa, mutta musiikillisesti aivan oma lukunsa. Ja tämä on vasta sen ensimmäinen luku, jos merkit pitävät paikkansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat