Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazzyhtye sukelsi koilliseurooppalaisen popin pohjamutiin

Slavic Souls -levyn punainen lanka on Valtteri Pöyhösen taitava kitarointi

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä / LEHTIKUVA
Valtteri Pöyhösen kitara pitää Dalindéon kappaleet koossa.
Valtteri Pöyhösen kitara pitää Dalindéon kappaleet koossa. Kuva: Kimmo Mäntylä / LEHTIKUVA

Jazz Dalindéo Slavic Souls KHY Suomen musiikki ★★★★

Kitaristi Valtteri Pöyhösen johtama Dalindéo aloitti levytysuransa tyylikkäästi muotoillulla bossanovalla ja groove jazzilla, mutta on vuosien mittaan sekoittanut mukaan elokuvamusiikkia, surfia ja iskelmää.

Kaksi vuotta sitten ilmestyneellä Kallio-albumilla nostalginen 1960-luvun iskelmäsointi oli huipussaan, ja uuden albumin nimi Slavic Souls lupaa vieläkin syvempää sukellusta koilliseurooppalaisen popmusiikin pohjamutiin.

Slaavilaisia melodianpätkiä kappaleista toki löytyy, mutta Dalindéon slaavilaisuus on muutakin kuin raskaan sentimentaalista. Kirjavaan tyylivalikoimaan on lisätty etiopialaisen jazzin hypnoottisia sävyjä, ja ainoana laulajavieraana levyllä on sopraano Anna-Kristiina Kaappola, jonka ääni vie moneen kertaan fuusioidun musiikin vielä yhteen ylimääräiseen ulottuvuuteen.

Toisaalta soolo-osuuksissa Dalindéo kuulostaa välillä ihan vain jazzilta ilman etuliitteitä.

Yhdistavänä tekijänä on Pöyhösen häpeämättömän melodinen ja harmoninen kitaransoitto ja rytmisenä elementtinä toimiva, surf-musiikista omaksuttu dempattu ja voimakkaasti kaiutettu nakutus.

Johnny’s Nightmaren käynnissä pitävä riffi on kuin The Chantaysin klassisesta Pipelinestä.

Ethio jazzia on annosteltu reippaimmin Leaving Lalibela -kappaleeseen, joka on muutenkin levyn kohokohtia. Pöyhösen kitara nakuttaa ja Jaska Lukkarisen rumpukomppi puskee eteenpäin notkeasti. Saksofoni ja sordiinotrumpetti maalailevat Mulatu Astatken hengessä ja yksinkertainen syntesoija-arpeggio lirauttaa sekaan romanttista sci-fi-tunnelmaa.

Vaikka Dalindéon uudetkin kappaleet ovat enimmäkseen popformaattiin sovitettuja ja kompakteja, niin edellisen levyn tiukempaan Suomi-retroiluun verrattuna Slavic Souls on ilahduttavassa mielessä rönsyilevä levy, joka toimii sekä svengaavana bailujatsina että keskittyneempään kuunteluun rohkaisevana musiikkina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat