Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi levy todistaa tajunnanräjäyttäjä Magnus Lindbergin seestyneen – kuuntele näytteet ja päättele itse

Magnus Lindberg tekee yhä nautittavampia konserttoja, mutta ei enää räjäytä tajuntaa kuten Kraftilla tai Auralla.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Magnus Lindberg nousi Era-orkesteriteoksen kantaesityksen jälkeen kiittämään lavalle Amsterdamin Concertgebouw-salissa tammikuussa 2013. Teos on nyt levytetty.
Magnus Lindberg nousi Era-orkesteriteoksen kantaesityksen jälkeen kiittämään lavalle Amsterdamin Concertgebouw-salissa tammikuussa 2013. Teos on nyt levytetty. Kuva: Juha Metso

Magnus Lindberg: Al largo, sellokonsertto nro 2, Era

Nimi: Magnus Lindberg: Al largo, sellokonsertto nro 2, Era

Julkaisija: Ondine

Laji: Klassinen

Maa: Suomi

Vuosi: 2016

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Hannu LIntu

Fakta

Huikean menestynyt Magnus Lindberg

  Lindberg syntyi 1958, opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja teki läpimurtonsa viimeistään hurjalla Kraft-teoksella 1985. Osa teoksen lyömäsoittimista haetaan aina konserttikaupungin romuttamoilta.

 Berliinin filharmonikot ja monet muut huippuorkesterit ovat kantaesittäneet hänen teoksiaan.

 Hän oli New Yorkin filharmonikkojen nimikkosäveltäjä 2009–2012 ja jatkaa Lontoon filharmonikkojen ja Ranskan radion filharmonikkojen nimikkosäveltäjänä.

Magnus Lindberg: Al largo, sellokonsertto nro 2, Era. Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Hannu Lintu, solistina sellisti Anssi Karttunen. Ondine. ★★★★

Säveltäjä Magnus Lindberg (s. 1958) saa näyttävämpiä kantaesityksiä kuin Jean Sibelius samassa iässä: New Yorkin filharmonikot kantaesitti Al largon 2010, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri Eran tammikuussa 2013 ja Los Angelesin filharmonikot sellokonserton nro 2 lokakuussa 2013.

Nyt teokset on saatu levylle Radion sinfoniaorkesteria (RSO) johtavan Hannu Linnun kanssa. Kulttuuriteko, jos mikä!

Kolmesta 21–25 minuuttia kestävästä orkesteriteoksesta ei muodostu ongelmatonta levyä. Al largo on toki mitä komeimmin soivaa orkesterimusiikkia, jossa Lindberg limittää pintatason nopeaa kamarimusiikillista vipellystä ja pohjatasolla olevia juhlavia ja koraalimaisia kulkuja. Jo Suomen ensiesityksen jälkeen ihmettelin kuitenkin säveltäjälle teoksen mittasuhteita.

”Oikeasti haluaisin levittää tämän materiaalin 50 minuutin mittaan”, hän vastasi.

New York Times näki aikoinaan toisin: teos ei ole hetkeäkään tylsä, mutta se ”ei ansaitse 25 minuutin mittaansa”. Tämä viittaa vähän konservatiivisesti perinteiseen konserttikaavaan alkusoitto–konsertto–sinfonia.

Lindberg on vallannut huippuorkesterien ohjelmistoissa alkusoitto-paikkoja Ferian kaltaisilla hiteillä. Hän on vallannut usein myös konserttopaikkoja.

Mutta laajemmille normisinfonian mittaisille nykymusiikkiteoksille annetaan esityspaikkoja harvemmin, ja ehkä siksikin säveltäjä on ahtanut Al Largon muotoon, joka ei täysin tyydytä.

Al largo vipeltää ikään kuin kaksi kertaa rannan pärskeistä avomeren tyynen sään majesteettisuuteen. Nimi viittaa hetkeen, jolloin ranta katoaa näkyvistä. Ihmekö tuo, jos kuulijankin suuntavaisto sekoittuu.

Tämän teoksen New Yorkin filharmonikot levytti Alan Gilbertin johdolla konserteistaan paikoin ylittämättömin vaskisoundein, yrmeämmin ja vähän ripeämmin. Liikesuunta korostui, mikä oli teokselle eduksi.

RSO:n studiolevytys on kliinisempi ja monin paikoin selkeämpi ja puhtaampi. Yksityiskohdat läpivalaistuvat paremmin. Uuden RSO-levytyksen otteita Al largosta ja muista levyn kappaleista löydät tästä linkistä.

Lindbergin tyyli on vuosikymmenien mittaan muuttunut paljon, mutta peräkkäiset teokset muistuttavat usein jossain määrin toisiaan. Niinpä Al largo vaihtuu tällä levyllä toiseksi sellokonsertoksi melkein vaivihkaa.

Samankaltaisten materiaalien prosessointi voi tuottaa kuulijassa ähkyä, ellei Al largon jälkeen paina taukonappia. Lisätauon jälkeen sellokonserton dramaturgia avautuu mielekkäänä, ja teos on tavattoman nautittava.

Vaikka Lindberg ei ole suurien orkesteriteosten säveltäjänä toistaiseksi ylittänyt 1980-luvun Kraftin hurjuutta tai 1990-luvun Auran täydellistä mestaruutta, konsertoissa hän parantaa yhä. Toinen pianokonsertto, viulukonsertto ja tämä sellokonsertto ovat edeltäjiään vaihtelevimpia ja nautinnonhaluisempia. Se hykerryttää, vaikka arvostan myös edeltäjäkonserttojen tiukempaa kompromissittomuutta.

Lätkäkielellä Lindberg ei purista mailaa liikaa toisessa sellokonsertossa. Taustalla oli Santa Fe Project -niminen teos ja sen edeltäjät, kuten Dos coyotes ja Coyote Blues. Esa-Pekka Salosen ehdotuksesta Lindberg pyöräytti tutustua materiaalista pikavauhtia konserton, kun sävellystilaus tuli Oliver Knussenin kantaesityksen peruunnuttua Los Angelesissa vuonna 2013.

Anssi Karttunen loistaa erinomaisen konserton solistina. Karttusen ja RSO:n konserttiversio levytysviikolta alkaa tässä linkissä 21 minuutin kohdalta.

Toimisiko levyn päättävä Era paremmin sen avausnumerona? Alussa on jyhkeä viittaus Sibeliuksen neljänteen sinfoniaan ja myös Richard Straussin Till Eulenspiegel vilahtaa kuuluvilla.

Uutta on eräänlainen bassolinjojen nostaminen melodian asemaan ja pintakuhinan väistyminen, mikä paljastaa musiikista perinteistä germaanisuutta.

Seestynyt Era ei enää räjäytä tajuntaa, mutta RSO:n ja Hannu Linnun hieno levytys avasi siitä konserttikokemusten jälkeen uusia puolia. Krouvisti sanoen: Era on sävellyksenä ja esityksenä neljän tähden suoritus, jos Al largolle antaisi kolme ja konsertolle jopa viisi tähteä.

Mitä seuraavaksi? Lindberg matkaa säännöllisesti Lontoon ja Pariisin väliä, koska hän on parhaillaan sekä Lontoon filharmonikkojen että Ranskan radion filharmonikkojen nimikkosäveltäjä. HSTV seurasi säveltäjän matkaa junassa kanaalin ali viime joulukuussa.

Sibeliustakin suurempi? - matkaa Magnus Lindbergin kanssa Lontoosta Pariisiin
Sibeliustakin suurempi? - matkaa Magnus Lindbergin kanssa Lontoosta Pariisiin
HSTV seurasi Lontoon filharmonikkojen ja Ranskan radion filharmonikkojen nimikkosäveltäjän Magnus Lindbergin hetkistä menoa kahden kaupungin välillä. Lontoossa kantaesitettiin viulukonsertto nro 2, joka jatkaa heti Berliinin ja New Yorkin filharmonikkojen ohjelmistoon. Näin näyttävää starttia ei saanut edes mikään Sibeliuksen mestariteos. Pariisiin Lindberg jatkoi kuullakseen toisen sellokonserttonsa Ranskan ensiesityksen. Haastattelu: Vesa Sirén Video ja leikkaus: Juhani Niiranen

Seuraavaksi hän säveltää orkesteriteoksen Lontooseen ja matkustaa kesällä Yhdysvaltoihin improvisoimaan Santa Fessä Anssi Karttusen ja Led Zeppelin -legenda John Paul Jonesin kanssa

En malta odottaa miten se hedelmöittää suomalaissäveltäjän kiehtovaa menestystarinaa.

Led Zeppelin -legenda suomalaiseen supertrioon
Led Zeppelin -legenda suomalaiseen supertrioon
Led Zeppelinin basistina toiminut John Paul Jones aikoo musisoida ensi kesänä Santa Fessä säveltäjä Magnus Lindbergin ja Anssi Karttusen kanssa. Workshopissa yhdysvaltalaiset ja suomalaiset säveltäjät ja muusikot improvisoivat ja kehittelevät yhdessä sävellyksiä. HSTV tapasi Jonesin Pariisissa, jossa hän seurasi Anssi Karttusen esitystä Lindbergin toisesta sellokonsertosta. Toimittaja: Vesa Sirén, leikkaus: Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat