Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Santana palasi yhteen 45 vuotta välirikon jälkeen

Alkuperäisen yhtyeen vaikutus on selkeästi kuultavissa, ja ero Carlos Santanan lähivuosien äänitteisiin on merkittävä.

Kulttuuri
 
Carlo Allegri / Reuters
Carlos Santana esiintyi Floridassa viime vuoden huhtikuussa.
Carlos Santana esiintyi Floridassa viime vuoden huhtikuussa. Kuva: Carlo Allegri / Reuters

Rock Santana: IV. Santana IV Records. ★★★

On vaikea sanoa, kumpi ihmeistä on suurempi: se, että tämä levy ilmestyy 45 vuotta edellisen jälkeen, vai se, että yhteistyö onnistuu pitkästä tauosta huolimatta näin verevästi.

Santana on toki toiminut kaikki väliin jääneet vuodet kitaristi Carlos Santanan yksinvaltiudessa, mutta nyt kyseessä on alkuperäisen Santana-yhtyeen paluu. Keskeisin osa klassisen kokoonpanon soittajista on taas yhdessä: Santana itse, laulaja-kosketinsoittaja Gregg Rolie, kitaristi Neal Schon, lyömäsoittaja Michael Carabello ja rumpali Michael Shrieve.

Tämä on se yhtye, jonka vimmainen esitys Woodstockissa 1969 sai kuulijat haukkomaan henkeään ja toi lattarirockin valtavirtaan.

Läpimurtonsa jälkeen ryhmä julkaisi kolme menestysalbumia ennen kuin hajaantui omille teilleen 1970-luvun alussa.

Santana-yhtyeen taika oli suvereenissa yhteissoitossa ja rytmillisessä leikittelyssä, joka mahdollisti irtautumisen hurmoksellisiin, usein improvisoituihin instrumentaaliosuuksiin. Niiden vastapainoksi yhtyeellä oli kyky kirjoittaa lattarisävyin maustettuja pop-kappaleita.

Takavuosien yhtälöstä ammennetaan myös IV-albumilla. Anywhere You Want to Go ja Leave Me Alone ovat perkussioiden tahtiin sykkiviä yhteislaulatuksia mutta Fillmore East palaa tunnelmallisen 60-luvun psykedelian jäljille ja All Aboard vyöryy päälle kuin sähköiskun saanut karnevaaliorkesteri.

Soundia on paikoin päivitetty raskaammaksi, mutta yhtyeen kädenjälki kuuluu selkeästi läpi ja ero Carlos Santanan lähivuosien albumeihin on merkittävä.

Aikamatka olisi vielä onnistuneempi, jos yhtyeellä olisi ollut hieman enemmän laatukontrollia ja levyllä puolet vähemmän mittaa – kuten silloin ennen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat