Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eva Dahlgrenin uusin levy kypsyi pitkään ja huokuu harmoniaa

Osa lauluista on niin kauniita, että niitä kuunnellessa tuntee vastaanottavansa lahjaa

Kulttuuri
 
Eva Dahlgrenin musiikki on kypsyessään pelkistynyt.
Eva Dahlgrenin musiikki on kypsyessään pelkistynyt.

Pop Eva Dahlgren: Jag sjunger ljuset. Sony Music. ★★★★

Pari, kolme laulua tällä Eva Dahlgrenin 14:llä studioalbumilla ovat niin levollisen kauniita, että niitä kuunnellessa tuntee vastaanottavansa lahjaa, ajatuksella juuri itselle valittua. Sellaisesta tulee kiitollinen olo.

Sitten on levyn toisaalta-puoli, joka vaatii lisää kuuntelukertoja: muutamalla raidalla tuotanto on niin suurta, että Dahlgrenin ääni on hukkumaisillaan kaiken paljouden alle. Yleisvaikutelma on laahaava.

Puolustukseksi nousevat tuotannolliset yllätykset, elektroniset efektit, kuten vaikka Inga tårar mer -biisissä. Ynnä se, että levystä huokuu erittäin vahva yhtenäinen tunnelma, aivan omansa.

Dahlgrenin edellinen studioalbumi Petroleum och tång ilmestyi marraskuussa 2007, eikä uuden synnyttäminen ollut helppoa, Dahlgren on kertonut useissa haastatteluissa.

Yhden version tuotti New Yorkissa valmiiksi Nathan Larson, mutta Dahlgren ei kuullut jäljessä tavoittelemiaan sävyjä ja heitti liki kaiken menemään.

Sitten yritettiin uudelleen Ruotsissa, toisen tuottajan kanssa. Vasta kolmas kerta toden sanoi, Johannes Berglundin tuottamana. Larsoninkin panosta on kuitenkin mukana raidalla Filmen om oss, joka näki päivänvalon jo Ingrid Bergmanista kertovassa elokuvassa Jag är Ingrid. Eva Dahlgren oli elokuvanteossa mukana kuvaajana ja filmasi Super 8 -kaitafilmille muun muassa haastatteluja Ingrid Bergmanin lasten kanssa.

Filmen om oss istui mielestäni vähän keinotekoisesti elokuvaan. Nyt se on kuin kotonaan, albumin vahvoja raitoja.

Elokuvanteko jätti jälkensä lauluntekoprosessiin. Dahlgren on kertonut metsästäneensä musiikkiinsa Super 8 -kaitafilmille ominaista rosoa ja sävykirjoa – ja ylipäätään valoa.

Kertomus on kaunis, ja jo useasti toistettu. Sitä voisi pitää myös hyvänä markkinointijippona, mutta miksemme uskoisi Dahlgrenia.

Valolevyn kauttaaltaan hitaat tempot naulitsevat kuulijan todella kuuntelemaan moneen suuntaan avautuvia tekstejä ja äänen intiimejä sävyjä.

Melodialtaan kaikkein riisutuin laulu, Hör vargarna, on painava joka tavullaan. Lahja.

Eva Dahlgren keikalla Circuksessa keskiviikkona 4. 5.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat