Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elektroakustinen yhtye määrittelee itsensä

Defunensemblen debyyttilevy on osoitus siitä, mihin kaikkeen kokoonpano soveltuu

Kulttuuri
 
Marco Ehrhardt
Defunensemblen ensimmäinen levy osoittaa, mihin kaikkeen elektroakustinen kokoonpano soveltuu.
Defunensemblen ensimmäinen levy osoittaa, mihin kaikkeen elektroakustinen kokoonpano soveltuu. Kuva: Marco Ehrhardt

Klassinen defunensemble: Define Function. Siba Records, 2cd. ★★★★★

Vuonna 2009 perustettu defunensemble on raivannut itselleen hyvän tilan Suomen musiikkielämässä keskittymällä elektroakustiseen nykymusiikkiin.

Defunensemblen ensimmäinen levy Define Function on jo nimensä mukaisesti yhtyeen tehtävän määrittelyä, osoitus siitä, mihin kaikkeen kokoonpano soveltuu.

Kaksoislevyn ensimmäinen levy sisältää ulkomaisten säveltäjien teoksia soolosoittajalle ja elektroniikalle, toinen levy taas suomalaisia sävellyksiä yhtyeelle ja elektroniikalle.

Varsinkin sooloteoksiin syntyy elektroniikan kanssa niin vahva tunnelma, että ne vaativat tilaa ympärilleen. Ei siis kannata ahnehtia ja kuunnella kaikkia teoksia putkeen. Sooloteosten parhaimmistoa on Michel van der Aan Oog sellolle ja ääninauhalle, jossa syntyy vahvoja tehoja äänenkäsittelyssä luotujen tilavaikutelmien dramaattisista muutoksista.

Myös Pierre Jodlowskin, Frédéric Pattarin ja Natasha Barrettin sävellyksissä on vankkaa tilavaikutelmien tajua. Sen sijaan Enno Poppen Arbeit on kuulokuvaltaan ärsyttävintä pitkään aikaan: mikrotonaalinen hammond-urku aiheuttaa varmasti väristyksiä monen selkänahassa. Eikä nyt puhuta mistään uljaasta B3-hammondista, vaan halvempien kotiurkujen pistävästä äänenväristä.

Suomalaisten säveltäjien teoksissa defunensemblen muusikot soittavat valppaasti yhdessä. Kahden soittajan kokoonpanot Juhani Nuorvalan, Veli-Matti Puumalan ja Timothy Pagen teoksissa svengaavat vetävästi.

Ville Raasakan Erinnerung pitäytyy kaikkein lähimpänä kamariyhtyeen akustista sointia, kun taas defunensemblen johtajan Sami Klemolan Feed päättää levyn sähkökitaran ja elektroniikan synnyttämään vallattomaan hälyjuhlaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat