Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikuinen uudistuja Radiohead onnistuu taas – koska kuulostaa omalta itseltään

Brittiyhtyeen yhdeksännellä albumilla on kaunista ja sävellettyä vaihtoehtorockia ja muistumia menneisyydestä. HS:n kriitikko antaa levylle viisi tähteä.

Kulttuuri
 
Mark Metcalfe
Thom Yorke johtaa Radioheadin seuraavaksi kiertueelle.
Thom Yorke johtaa Radioheadin seuraavaksi kiertueelle. Kuva: Mark Metcalfe

Rock Radiohead A Moon Shaped Pool XL ★★★★★

Viimeisen 20 vuoden ajan Radiohead on ollut maailman suurista rockyhtyeistä se ikuinen uudistuja. Vuonna 1997 ilmestynyt OK Computer määritteli Radioheadin roolin yhtyeenä, joka luo uudelta kuulostavaa musiikkia indierockista ja progesta ponnistaen.

Sitä se on tosiaan tehnyt. Välillä kitarabändinä, useimmiten elektronisesti ja äänitysstudiota pääinstrumenttina käyttäen. Jokainen uusi levy on kuulostanut ainakin irtioton yritykseltä. Välillä on onnistuttu, joskus tuloksena on ollut väkinäistä kikkailua.

Siksi on yllättävää, että sunnuntaina ilmestynyt A Moon Shaped Pool kuulostaa levyltä, jolla Radiohead kierrättää ja jalostaa omia musiikillisia tunnusmerkkejään. Se on myös parasta mitä yhtye on tehnyt vuonna 2007 ilmestyneen In Rainbowsin jälkeen.

Soinnillisesti uusi levy on oikeastaan lähes orgaaninen. Monessa kappaleessa sovitus on rakennettu pianon ja jousien varaan, oikea kuoro laulaa taustalla, ja välillä taas soitetaan konstailematta perinteisen rockkokoonpanon soinnilla. Ful Stopissa on jäljellä eniten 2000-luvun alun elektronisen kauden rippeitä, mutta siinäkin Radiohead pyöräyttää musiikin lopulta kitarayhtyeen hypnoottiseksi jumitukseksi.

Indierockin valtavirrassa tehdään nykyään jatkuvasti musiikkia, jossa kitarayhtyeen ja elektronisen musiikin elementtejä yhdistetään vähän saman tapaan kuin Radiohead teki toistakymmentä vuotta sitten. Siksi onkin ihailtavaa, että Radiohead ei kuulosta liittyneensä turvallisesti seuraajiensa laumaan vaan samoilee yksin omalla tundrallaan.

Siinä sitä auttaa perinteinen musikaalisuus. A Moon Shaped Poolin hypnoottisuus ei ole copy-pastella tehtyä toistoa eikä sen psykedeelisyys satunnaista roiskimista, vaan musiikki on sävellettyä. Soinnutus karkaa kauas neljän soinnun hittikaavasta, ja basso palvelee enemmän harmoniaa kuin rytmiä.

Pianolle ja jousille sovitettu Glass Eyes on alle kolmeminuuttisena levyn lyhyin kappale, mutta sävellyksenä ylivoimaisesti kaunein. Yksinkertaisella riffillä ja epäselvällä hyminällä hitaasti käynnistyvä Identikit taas kasvaa lopulta oikeaksi kappaleeksi ja huipentuu Jonny Greenwoodin loistavan kulmikkaaseen ja kimeään kitarasooloon.

Present Tense alkaa kitaranäppäilyllä, joka tuo etäisesti mieleen Paranoid Androidin, ja konkreettisin viittaus omaan historiaan on levyn päättävä True Love Waits, jota yhtye on esittänyt keikoilla jo 20 vuoden ajan.

Albumilta julkaistiin etukäteen kaksi kappaletta, joista Burn the Witch edustaa uuden tuotannon popmaisinta ja ripeätempoisinta laitaa, ja Daydreaming on unenomaista, hitaasti eteenpäin vellovaa melankoliamusiikkia.

Vaikka melankolia ja maailmantuska on ollut Radioheadin musiikin polttoainetta alusta asti, niin A Moon Shaped Poolilla yhtye kasvaa yli siitä geneerisestä ruikutuksesta, joka on usein nimetty yhtyeen helmasynniksi.

Se johtuu ehkä Thom Yorken laulutavasta, joka on eleettömämpää ja vähemmän voihkivaa kuin takavuosina. Syytä sekä yksityiseen että yleiseen alakuloon hänellä toki riittää. Yorke erosi viime syksynä vaimostaan 23 vuoden jälkeen, ja lisäksi ihmiskunta jatkaa tuhon tiellä ja vie maapallon mennessään, tietysti.

Tuhoa kohti on kevyempi kulkea, jos musiikki on näin kaunista, mutta on Yorkella muutama lohdutuksen sanakin.

On vaikea sanoa, mitä hän ajatteli 1990-luvulla kirjoittaessaan rivit true love waits / in haunted attics / and true love lives / on lollipops and crisps / just don’t leave, mutta nyt uuden levyn viimeisellä minuutilla niissä voi kuulla toiveikkuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat