Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nørgårdin sinfoniat vievät kuulijan huimalle, oudolle ja pyörryttävälle matkalle

Monet suomalaiskapellimestarit ovat esittäneet Nørgardin teoksia. Nyt on vuorossa John Storgårdsin johtama Oslon filharmonikot.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Mika Ranta / HS
Per Nørgård (vas.) ja John Storgårds Musiikkitalossa vuonna 2012.
Per Nørgård (vas.) ja John Storgårds Musiikkitalossa vuonna 2012. Kuva: Mika Ranta / HS

Klassinen Nørgård: Sinfoniat 2&6. Nørgård: Sinfoniat 4&5. Oslon filharmonikot, Storgårds. Dacapo 2 cd. ★★★★

Tanskalaisen Per Nørgårdin, 83, teoksia ovat kantaesittäneet tai levyttäneet Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam, Sakari Oramo, Juha Kangas ja John Storgårds. Läheisen Suomi-suhteen taustalla on Sibelius, jonka metamorfoositekniikasta Nørgård inspiroitui jo varhain.

Nørgårdin sinfonioille on ominaista hyvin voimakas pinnanalainen elämä, joka on vääntävän ja pakenevan muutoksen tilassa kamppaillessaan pääsystä pintaan. Epätyypilliset, ylösalaisin kääntyneet sointirekisterit ja limittäiset prosessit luovat levottoman ja vapauteen ponnistelevan äänivirran.

Toinen sinfonia (1970) on sfäärien laulua, joka kaiuttaa samoja säveliä eri nopeuksilla ja tasoilla. Skitsofreenikkorunoilija Wölfliltä tuli idea neljänteen sinfoniaan (1981), joka varsinkin jälkimmäisessä osassa tempoilee väkivaltaisesti. Viides sinfonia (1990) viljelee mikrointervallein pippuroituja, purkauksenomaisia spektriharmonioita.

Kuudennessa sinfoniassa (2000) metamorfoosi on jatkuvaa, usein valuvaa ja syvälle vajoavaa. Muuntelun kohde ei ole selkeärajainen teema tai sointihahmo, vaan se sykkii heterofonisesti monena erilaisena, rinnakkaisena versiona.

Nørgårdin musiikki vaatii esittäjiltä paljon. Kuulijalla on onni saada heittäytyä John Storgårdsin johtaman Oslon filharmonisen orkesterin vietäväksi. Matka on huima, outo ja pyörryttäväkin, vastaanottavaiselle ihmeitä täynnä.

Pikku miinus tulee kuudennen sinfonian erikoismatalien soittimien vaisusta läsnäolosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat