Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beethovenin pianosonaatit innoittavat Paavali Jumppasen työvoittoon

Mitä vaikeammaksi sonaatit menevät, sitä enemmän pianisti tuntuu innostuvan

Kulttuuri
 
Janne Aaltonen
Paavali Jumppanen on äänittänyt sonaatit Kuhmon Lentua-salissa.
Paavali Jumppanen on äänittänyt sonaatit Kuhmon Lentua-salissa. Kuva: Janne Aaltonen

Klassinen Paavali Jumppanen: Ludwig van Beethoven. Piano Sonatas opp. 14 jne. Ondine 2015. ★★★ Paavali Jumppanen: Beethoven. Piano sonatas opp 31. jne. Ondine 2016. ★★★★

Paavali Jumppasen rehti kokonaislevytys Ludwig van Beethovenin 32 pianosonaatista on ehtinyt kolmanteen ja neljänteen tuplalevyynsä. Nämäkin koostuvat vuosina 2010–2012 Kuhmon Lentua-salissa äänitetyistä sessioista.

Kolmas julkaisu sisältää sonaatit vuosilta 1798–1801 opuksesta 14 opukseen 28 sekä samoilta ajoilta olevat ”helpot” opukseen 49 merkityt sonaatit.

Jumppasen arkkitehtoninen äly ja koreilematon soitto sopivat erinomaisesti suuriin sonaatteihin (esimerkiksi B-duuri opus 22, As-duuri opus 26). Mitä vaikeammaksi sonaatit teknisesti ja musiikilliselta sisällöltään menevät, sitä enemmän hän innostuu.

Toisaalta levyn helpompi avaus (opus 14 E-duuri) pyöristelee suotta säveltäjän äkkivääriä esitysmerkintöjä, jotka mahdollistaisivat tuikeammat hevosenpotkut ja ehkä myös spontaanimman huumorin. Saman opuksen G-duuri-sonaatissa tämä jo toteutuukin.

Tunnetuimmista hiteistä Kuutamosonaatti tarjoaa hyvän esimerkiksin Jumppasen johdonmukaisuudesta. Pääpaino ei ole kuuluisassa ensimmäisessä osassa, vaan prestossa eli erittäin nopeasti vilistävässä päätösosassa. Oheinen video osoittaa, miten Jumppanen soitti tunnettua ensimmäistä osaa Australiassa kolme vuotta sitten.

Saman osan levyversion ja muita näytteitä sarjan kolmannesta julkaisusta voit kuunnella tästä linkistä.

Neljäs julkaisu alkaa vuoden 1802 sonaateilla opuksesta 31, eli niin Myrsky kuin Metsästyskin saavat nyt esitysvuoron. Sitten hypätään vuoden 1809 sonaatteihin (opukset 78, 79 sekä Jäähyväissonaatti) ja vuoden 1814 sonaattiin opus 90.

Tässäkin julkaisussa on innostavia ”juuri noin!” -hetkiä, omaperäisiä ”miksei noinkin” -ratkaisuja ja vähäisemmässä määrin ”miksi noin?” -tasoittelua, kuten tämän linkin näytteistä voi kuulla. Jumppanen soittaa suomalaisena idän titaanisen Beethoven-linjan ( Gilels, Richter ) ja germaanisen tyylitietoisen balansoinnin ( Schnabel, Kempff ) välimaastossa ja ottaa työvoiton. Hän on hyvällä, parhaimmillaan jopa todella huomattavalla kansainvälisellä tasolla.

Sitä paitsi jo ensimmäisessä julkaisussa Jumppanen soitti niin komean Hammerklavierin (opus 106), että viimeisiä sonaatteja opuksista 109–111 odottaa kokonaislevytyksen kruunuksi hyvillä mielin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat