Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kent jättää järkevät jäähyväiset

Yhtye kasvoi yli teatraalisesta melodramaattisuudestaan jo kymmenkunta vuotta sitten.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Kent lopettaa uransa syksyn kiertueen jälkeen.
Kent lopettaa uransa syksyn kiertueen jälkeen. Kuva: Juha Metso

Rock Kent: Då som nu för alltid RCA ★★★

Kun Kent ilmoitti maaliskuussa lopetuspäätöksestään, se muisti korostaa, että syynä eivät suinkaan ole yhtyeen sisäiset erimielisyydet. Yhtye halusi lopettaa huipulla ja järjestää yleisölleen näyttävät jäähyväiset.

Rivien välistä kävi kuitenkin ilmi, että musiikin tekeminen ja bändin pyörittäminen ei ole enää tuntunut keski-ikäistyneistä muusikoista yhtä jännittävältä kuin nuorena.

Se on ymmärrettävää ja siksi hyvä syy lopettamiselle.

Se on myös todennäköinen syy sille, että Kentin jäähyväisalbumi Då som nu för alltid ei kuulosta sellaisilta sydäntä raastavilta jäähyväisiltä kuin Kentin musiikin omaan estetiikkaan sopisi.

Albumin musiikki on kaunista puolisynteettistä rockia, ja siinä on muutama tarttuva kappale, mutta se kuulostaa aikuisten ihmisten järkeviltä jäähyväisiltä.

Kent nousi huippusuosioon Ruotsissa ja Suomessa, koska se kuulosti kaikkea muulta kuin aikuiselta ja järkevältä. Se oli kummallinen sekoitus melodramaattista ja teatraalista goottipoppia ja huonokuntoisella Toyotalla autoilevan pohjoismaisen taajamanuoren sielunmaisemaa.

Se sopi ihmiselle, joka aisti arjessa suurta draamaa, vaikka pankkikortti oli hukassa, housujen polvet savessa ja meikit levinneet.

Musiikillisesti Kent tosin kasvoi tästä yli jo kymmenkunta vuotta sitten. Samoihin aikoihin alkoi myös vanhojen fanien valitus siitä, kuinka yhtye ei ole enää yhtä raikas kuin takavuosina.

Konkreettisemmin se tarkoitti sitä, että alkuaikojen yliohjatut indiekitarat eivät enää hallinneet kappaleiden sointia, ja tilalle tulivat 1980-lukulaisesti soivat syntetisoijat. Teksteissä oli enemmän pohdiskelua ja vähemmän teinikiimaa ja paatosta.

Nyt Kent on paketoinut parhaat puolensa albumiin, joka tuntuu huolellisesti mietityltä.

Avausraita Andromeda kertoo ”aavekaupungissa kasvaneista lapsista” ja heidän ystävyydestään. Se voi tarkoittaa keitä tahansa taajamanuoria, mutta tässä tapauksessa erityisesti myös Kentin soittajia ja heidän nuoruuttaan. Vi är för alltid kuulostaa jo melkein laskelmoidulta jäähyväislevyn kappaleelta ”dom kommer sjunga sånger om oss / då som nu för alltid” -kertosäkeineen.

Sävellyksissä ja sovituksissa kuuluvat Kentin tavaramerkit: toistuvat ja loppua kohti voimistuvat fraasit ja laulumelodiat, joiden juuret ovat sekä kansanmusiikissa että vanhassa brittiläisessä syntetisoijapopissa.

Vimmaista kitaramyllytystä ei ole ollut enää aikoihin, miksi nytkään. Tähän on hyvä lopettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat