Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos meteli kyllästyttää, on kansanmusiikkitrio Karuna oiva lääke

Karuna ei yritä mitään liikaa ja väkisin, se luottaa olennaiseen, kirjoittaa Mari Koppinen

Kulttuuri
 

Kansanmusiikki Karuna: Tuulispää. Kuu Records. ★★★★

Jos meteli ja täyteen pakatut sointimaailmat kyllästyttävät, suosittelen lääkkeeksi Karunaa. Olin itse keskellä jonkinlaista musiikkiähkyä, mutta kun laitoin kolmen hengen kansanmusiikkiyhtyeen uutuuslevyn Tuulispään soimaan, huokaisin syvään ja pitkään. Olin tullut kotiin.

Karuna
Karuna

Karunan melkein minimalistisen ja hyvin luonnollisen soinnin muodostavat kolme kovaa instrumentalistia: haitaristi Teija Niku, viulisti-avainviulisti Esko Järvelä sekä pianisti Juha Kujanpää. Kolme aivan eri tavalla soivaa soitinta luovat mahtavan kokonaisuuden. Varsinkin Kujanpään piano tuo sointiin kansanmusiikille vähän erilaisen, kuulaan soinnin.

Levyllä on jokaisen omia sävellyksiä. Esimerkiksi Niku tuo Viimeinen rivi -kappaleeseen vaikutteet omalta erikoisosaamisalueeltaan Balkanilta, Juha Kujanpää taas tuo vänkää bluesahtavuutta. Järvelä taitaa viulistimaisen liikkuvaiset melodiat.

Mukaan tempaavaa tanssillisuutta riittää, mutta koskettavinta levyllä ovat hitaat, maalailevat raidat. Esimerkiksi Järvelän Aylan on hauraudessaan jotain ylitse pääsemättömän kaunista. Vain hiljainen, koraalimainen melodia viululla ja haitarilla vuorovedoin soitettuna, taustalla pianon kimmeltävä säestyskuvio. Välimeri, hiljentynyt hiekkaranta, lapsi hiekalla… Harvoin musiikin aiheuttamat mielikuvat osuvat näin voimalla kohdilleen. Itkettää.

Karuna ei yritä mitään liikaa ja väkisin, se luottaa olennaiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat