Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paul Simon, 74, ei lankea nostalgiaan

Pitkän uran tehneen muusikon uutuus saa HS-kriitikolta täydet viisi tähteä

Kulttuuri
 
Myrna Suarez
Paul Simon on tehnyt yllättävän kujeilevan levyn.
Paul Simon on tehnyt yllättävän kujeilevan levyn. Kuva: Myrna Suarez

Rock, folk, lauluPaul Simon: Stranger to Stranger. Concord Records.★★★★★

On kovin vaivalloista vaivata samaa taikinaa päivästä päivään ja vuodesta vuoteen, sanoo Paul Simonin sepittämä kertoja Simonin uusimman levyn nimikappaleessa – vapaasti suomennettuna.

Laulun Stranger to Strangeralku ja loppu antavat ymmärtää, että tunteistaan avautuva kertoja viittaa läheiseen suhteeseen. Mutta vertauskuva voi osoittaa myös Simoniin: mitä hän ajattelee yleisesti musiikista ja erityisesti musiikillisesta menneisyydestään.

Viimeistään Graceland-levystä (1986) on ollut selvää, että hän ei halua olla se laulaja-lauluntekijä, joka muistetaan vain ikivanhoista hiteistään. Kuten The Boxerista, Mrs. Robinsonista ja Sound of Silencesta sekä siitä sillasta, joka kurottaa yli synkän virran.

Suurin osa Simonin, 74, epätasaisesta soolourasta on ollut irtiottoa tästä legendaarisesta tulevaisuudesta, mutta kolmastoista studiolevy Stranger to Stranger on silti yllätys. Ja enemmän kuin yllätyksellinen Surprise (2006), jolla tuottaja Brian Enon elektroniset äänimaisemat vahvistavat vieraantumisesta kertovia lauluja.

Stranger to Stranger on siihen verrattuna tuotannollisesti vielä nykyaikaisempi, mutta musiikilliselta maailmalta lähempänä Etelä-Afrikassa tehtyä, aikoinaan kiistanalaista Gracelandia. Laulujen lähtökohdat ovat tekstien sijasta jälleen lainatuissa soundeissa ja rytmeissä, joita Simon ja hänen tuottajansa Roy Halee muokkaavat omiin päämääriinsä.

Esimerkiksi neljässä kappaleessa rytminen pohja on rakennettu flamenco-ensemblen kopistuksista ja taputuksista, mutta mikään niissä ei viittaa flamencoon. Tarkemmat tiedot lähtökohdista, soittimista, soittajista ja työtavoista ovat silti sivuseikkoja, sillä ajantasaisen musiikin kupliva, kujeileva ja helmeilevä groove pitää enimmäkseen varpaillaan – kirjaimellisesti.

Simon laulaa muun muassa elämästä, peloista ja kuolemasta, mutta etäännytetysti kertojiensa kautta sekä ajoittain itseironisesti. Kuten eriarvoisuutta laajemmin kommentoivassa Wristbandissa, jossa tauolle poikennut muusikko ei pääse omalle keikalleen ilman ranneketta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat