Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokonaisvaltainen muusikko revittelee estottomasti universumissa

Veli Kujalan uutuusäänite saa HS-kriitikolta täydet viisi tähteä

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Sari Gustafsson
Veli Kujala kuvattuna vuonna 2009.
Veli Kujala kuvattuna vuonna 2009. Kuva: Sari Gustafsson

Nykymusiikki Hyperorganism. Veli & Susanne Kujala. Alba. ★★★★★

On valiteltu, että viime vuosisadalla soittajan ja säveltäjän roolit erkaantuivat. Trendi on kääntymässä takaisin, kohti kokonaista muusikkoutta. Veli Kujala (s. 1976) säveltää ja soittaa harmonikkaa, jolla hän kaiken kukkuraksi revittelee improvisoiden mitä milloinkin päästä pulpahtaa.

Levyn esittelytekstin on kirjoittanut tähtitieteilijä Esko Valtaoja, jolle urkukonsertto CybOrgan on omistettu. Yhteys löytyy sattumanvaraisuudesta, joka sotkee täydelliset lukusuhteet sekä maailmankaikkeudessa että musiikin viritysjärjestelmissä.

Sävellyksissään Kujala seikkailee iloisesti koko universumissa, yhtä lailla sfäärien huminassa kuin maailmanmusiikin hikisessä hytkytyksessä. On keskiaikaista organumia, halvan kauhuelokuvan ääniraitaa, elektronisesti muokattua kaikua, hyperkompleksista sointitiheyttä, minimalistista sykettä ja vanhan tietokonepelin äänimaailmaa.

Vaikuttaa melkoiselta sekasotkulta, mutta sitä se ei ole. Hurja svengi, etnorytmit ja estoton mielikuvitus innostavat väkisin mukaansa. Urkuri Susanne Kujala ja jousiyhtyeeksi sulautuneet Uusinta Ensemble ja TampereRaw eivät kursaile hauskanpidossa.

Veli Kujalan universumiin kuuluu myös järjestelmällinen ja matemaattinen puoli. Mikroaskelharmonikalle ja monikanavaiselle ääninauhalle sävelletty Hyperchromatic Counterpoint sisältää lähes 50 minuutin mitassaan muun muassa laskelmoituja kuuloharhoja ja Bach-henkisen mikroaskelpassacaglian. Accordion Hyperoriental -osan kiihtyvää hurmosta kuuntelee korvat ja suu auki.

Musiikista saa parhaan irti monikanavaisena, mutta myös stereo toimii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat